Alimente bogate in fibre si cum sa le incluzi in dieta ta

Alimente bogate in fibre si cum sa le incluzi in dieta ta
Probabil ai auzit de multe ori recomandarea de a consuma mai multe fibre si de a include in dieta ta alimente bogate in fibre.
Desi cel mai cunoscut beneficiu pe care ti-l pot aduce alimentele bogate in fibre este o digestie sanatoasa, acestea pot avea mult mai multe beneficii asupra sanatatii intregului organism.
De exemplu, inca din momentul in care consumi unele alimente bogate in fibre – precum merele, perele sau morcovii cruzi – acestea iti pot fi de ajutor in mentinerea sanatatii orale.
Cand nu puteti folosi un dus bucal sau ata dentara, un mar va poate ajuta sa va curatati dentitia eficient. Pe langa faptul ca rontairea unui mar, a unei pere sau a unui morcov crud poate curata dintii si improspata repiratia, aceste alimente bogate in fibre necesita mai mult timp pentru a fi mestecate si incurajeza productia de saliva (care curata si are rol antibacterial).

Care sunt cele mai bune alimente bogate in fibre?


Legumele bogate in fibre au de obicei culori intense, precum morcovul, broccoli, sfecla sau spanacul. Dar exista si exceptii, precum cartofii sau telina. 

Fructele bogaate in fibre includ merele, portocalele, perele, bananele, capsunile, zmeura sau afinele.
Cerealele integrale sunt o sursa buna de fibre. Graul integral, orezul integral, dar si ovazul sau bulgurul.
Boabele sunt de obicei foarte bogate in fibre. Fasolea, lintea sau nautul sunt toate surse excelente pentru a include in dieta fibre in un mod delicios.
Nucile si alunele sunt si ele o sursa excelenta de fibre. Adaugati meselor voastre si seminte de chia, de in, migdale sau seminte de floarea soarelui si seminte de dovleac. 

Alimente bogate in fibre si cum sa le incluzi in dieta ta

Fibrele din alimente se impart in doua categorii: solubile si insolubile. Ambele au beneficii diferite si importante pentru organism.
Fibrele solubile se dizolva si formeaza un gel care ajuta la controlul colesterolului si a glicemiei.
Fibrele insolubile ajuta la o digestie mai buna si sustin sanatatea sistemului digestiv.
Dintre alimentele care contin fibre solubile amintesc ovazul, nucile si semintele, fasolea sau merele, capsunile, zmeura si afinele. 

Alimentele care contin fibre insolubile sunt de exemplu orezul brun, spelta, boabele de grau, legumele bogate in fibre si citricele. 


Necesarul de fibre este de 21-25 de grame/ zi pentru femei si 30-38 de grame/zi pentru barbati. Un copil de 5 ani are nevoie de 10-15 grame de fibre in fiecare zi, cat timp unul de 10 ani are nevoie de 10-20 de grame de fibre pe zi. 

Pentru a atinge aceste cifre, te poti ajuta de imaginea pe care am pregatit-o pentru acest articol. Iar daca vrei sa descoperi retete cu alimentele bogate in fibre, tot ce trebuie sa faci este sa cauti pe blog dupa ingredientul dorit si vei gasi idei pentru a-l include in meniul tau.