10 aptitudini esentiale pe care vreau sa le invete copiii mei 
Cu cat mi-au crescut copiii, cu atat devin mai constienta de faptul ca trebuie sa fiu atenta la un set de aptitudini diferit decat cel pe care il invata in mod traditional in scoala. Aptitudini pe care poate le trecem cu privirea, dar care pot fi extrem de importante pentru ca ei sa se descurce cat mai bine independent de noi si care sa le dea incredere in ei sa se descurce singuri.
Lista pe care o voi scrie mai jos nu este ordonata dupa importanta si nici nu o consider exhaustiva. Sunt doar cateva teme mari la care m-am gandit privind modul in care si copiii mei interactioneaza cu lumea din afara casei sau scolii, dar si bazata pe intrebarile si preocuparile lor. Cel mai probabil as putea adapta aceasta lista pe parcursul anilor, dar pentru moment o consider un bun punct de plecare pentru noi. 

10 aptitudini esentiale pe care vreau sa le invete copiii mei 

  1. Administrarea unui buget personal, economii si cheltuieli
    Nu reclamele care promit cumparaturi in rate avantajoase ar trebui sa ofere primele lectii de educatie financiara copiilor nostri.
    Pana la aceasta varsta am incercat sa vorbim despre bani cat mai mult cu copiii nostri. Au un mic fond de economii personal si cand isi doresc ceva ii lasam sa cheltuie de acolo. Le-am explicat care sunt costurile vietii de zi cu zi, ce reprezinta facturile la utilitati si cum suntem toti responsabili cu consumul. Ce este aceea o balanta si cum sa fie atenti ca cheltuielile sa nu le depaseasca veniturile.
    In plus, am incercat sa ii obisnuim si cu cumparaturile, offline sau online. In magazinele reale sa stie cum sa aleaga produsele bune de la raftul cu legume/fructe, cum sa cantareasca si sa lipeasca eticheta corecta dar si cum sa plateasca la casa. Am incercat sa le explic cum functioneaza un sistem pos si sisteme de siguranta pentru utilizarea cardurilor, dar ne-am jucat acasa si cu banii fizici, sa le cunoasca valoarea si sa stie sa plateasca cu ei cash.
    M-am “plimbat” cu ei si in magazine online si am incercat sa le explic cum functioneaza. Cel mic este mai tehnic si a fost fascinat sa ii arat ce se intampla si in “spate”, cum ajuta un soft magazin, cum se inregistreaza comenzile, cum se gestioneaaza stocuri s.a.m.d.
    Scopul meu, pe langa notiunile practice de a face cumparaturi online, este sa ii ajut sa constientizeze ca si comenzile online costa 🙂 Si ca desi a apasa butonul de comanda este atat de usor si aparent fara costuri, in realitate toate acestea costa.
    PS Aici am inclus si cateva idei despre securitate si despre a identifica magazine false/riscante.
    PS2 Tot aici as include si discutii despre antreprenoriat. Copiii mei m-au intrebat deja cum pot castiga banii lor si i-am incurajat sa se gandeasca la cateva optiuni. In discutiile noastre, am incercat sa ii fac atenti la aspecte la care nu le luau in calcul: investie (in materie prima, instrumente), calculul pretului astfel incat sa aiba un mic profit etc. 
  2. Sa gateasca
    Acest aspect mi se pare foarte important, mai ales ca merge mana in mana si cu primul punct (sa isi faca un buget de cumparaturi, sa aleaga produse din magazin etc). De mici au stat in bucatarie pe langa mine si am incercat sa ii invat treptat aptitudini de baza in bucatarie (de la curatat legume si fructe, la tocat si gatit retete simple). Aici includ si notiuni de siguranta in bucatarie (cum sa opreasca/porneasca ustensilele de bucatarie in siguranta, cum sa umble cu aragazul si focul etc). 
  3. Nutritie si obiceiuri sanatoase
    Un alt subiect care are legatura cu punctul 2 si care vine sa il completeze. Le povestesc mereu copiilor despre ce inseamna sa manance anumite alimente, despre macro nutrienti, vitamine, de ce e important sa se asigure ca au in dieta o cantitate suficienta de fibre sau proteine si in care alimente se regasesc (gasiti si pe blog articole cu aceste liste). 
  4. Curatenie
    Pe langa sarcini de baza, si sa invete cum sa puna la spalat, cum sa intinda sau sa impatureasca haine, cum sa isi mentina ordinea in dulap s.a.m.d. 
  5. Sa coasa
    Poate pare un lucru marunt, dar vreau sa stie sa isi coase singur un nasture sau sa repare o mica ruptura. 
  6. Siguranta rutiera
    Cand suntem in masina, mereu discutam despre regulile de circulatie, atat pentru masini, cat si pentru pietoni. Le-am explicat de mici sa acorde prioritate masinilor mereu, chiar si pe trecerea de pietoni! Ca si daca un sofer e foarte atent si cu reflexele cele mai bune (un scenariu ideal, rareori real), o masina se opreste mai greu decat poti sa te opresti tu pe jos. Si pana nu ai contact vizual cu soferul si stii sigur ca masina s-a oprit, nu treci strada. Le explic despre verdele intermitent de la semafor, care permite masinilor sa faca dreapta chiar si cand tu ai verde la semafor ca pieton. Dar discutam mereu si despre regulile de circulatie pentru masini si de ce este bine ca ele sa fie respectate. 
  7. Eticheta si maniere
    Notiuni de baza despre cum ar trebui sa te comporti in societate, la magazin, la restaurant etc. 
  8. Cum sa ingrijeasca plante
    De la plantele din casa si pana la o mica gradina. Care sunt nevoile lor diferite si cum sa fie atenti la ele.
  9. Cum sa ingrijeasca animale
    Cum sa hraneasca si sa asigure cele necesare animalelor de companie. 
  10. Notiuni de baza despre siguranta
    Sa isi cunoasca numele complet (al lor si al membrilor apropiati din familie), adresa, numarul de telefon al parintilor, siguranta cand sunt la apa (mai ales acum vara), notiuni de baza in caz de incediu, notiuni de baza de prim ajutor, cum sa se fereasca de straini sau ce sa faca in caz ca se ratacesc de noi in zone aglomerate/necunoscute.