M-am gandit foarte mult cum as putea traduce numele acestei retete si nu am gasit o varianta satisfacatoare.
Öntött saláta este o reteta traditionala in familia noastra, bunicii mei o stiu din satul lor din Salaj. Totusi, se regaseste doar in putine comunitati maghiare din tara si nici in Ungaria nu este foarte populara.


Pentru mine este una dintre acele retete care imi amintesc de copilarie, de casa, de mancarea facuta de bunica si de mama.

Am decis sa o scriu pentru ca nu as vrea sa se piarda. Si poate, cine stie, cineva isi aminteste de ea si daca o gaseste aici, va stii sa o gateasca.
Nu ca ar fi foarte complicat! 🙂
Dimpotriva.

Dar sa va explic inainte ce este.
Öntött saláta este o forma de a servi salata acrita si in zeama.
Nu este supa de salata! Reteta de supa de salata gasiti aici (cu omleta si slanina) si aici (dreasa cu ou).
Salata de opareste in apa condimentata cu usturoi si boia. La final se acreste cu otet. Apoi se serveste rece, simpla sau cu iaurt sau lapte.
Se serveste langa friptura, ca salata sau muratura.



In amintirea mea, Öntött saláta merge perfect cu friptura de miel (probabil pentru ca primavara faceam primele portii de Öntött saláta) si cu friptura de porc. In general, fripturi mai grele, care se potrivesc perfect cu zeama acra.
Bunica ne-a povestit ca la ei in sat (Diosod, Salaj), Öntött saláta se facea mai ales langa taitei cu branza si slanina prajita.

M-as bucura daca mi-ati scrie daca cunoasteti si voi aceasta reteta si, eventual, sa imi spuneti din ce zona sunteti.

Ingrediente
aproximativ 5 catei de usturoi
2 lingurite de boia
1/2 lingurita de piper
1 capatana de salata
aprox. 2 l de apa
sare (dupa gust)
otet (dupa gust)


Caliti usturoiul putin in ulei. Mare grija sa nu il lasati prea mult, sa nu devina amar. E nevoie sa il caliti doar putin, cat sa lase aroma.
Adaugati boia si piper, amestecati si mai lasati putin pe foc.

Ca sa fiu sigura ca nu sta prea mult pe foc, eu deseori ridic oala de pe foc cand adaug boiaua, astfel incat ea intra in contact doar cu uleiul incins din oala. Astfel, nu risc sa prinda gust amar.

Sting cu apa si las la fiert.

Cand apa incepe sa fiarba, adaug salata taiata fasiute. Las sa dea intr-un clocot scurt si opresc focul.

Potrivesc la gust cu sare.

Dupa ce a racit bine, adaug si otet. Imi place sa folosesc un otet de mere cat mai natural (de data aceasta am folosit otetul de la dm drogerie markt) si de aceea evit sa il adaug in apa fierbinte, si astept sa se raceasca.


Öntött saláta e cea mai buna rece, de la frigider. Deci e preferabil sa fie facuta cu o zi inainte si sa aiba timp sa stea la rece. Se serveste simpla, cu iaurt sau cu lapte. O mai puteti potrivi la gust si cu otet, dupa preferinte.