Cele mai bune surse naturale de Vitamina E
Cand vorbim de vitamine, am impresia ca tindem sa neglijam vitamina E. Desi ea este pomenita adeseori in ingrijirea pielii, o vedem mentionata mai ales pentru utilizare externa si mai rar despre beneficiile ei in organism. 

Studiile au aratat ca vitamina E ar avea capacitatea de a sustine sistemul imunitar, de a preveni inflamatiile din organism sau de a calma reactii alergice ale pielii, precum urticaria sau eczemele. 

Dar in ce alimente gasim vitamina E?
Vitamina este prezenta in doze mai ridicate in: uleiul din germeni de grau, seminte de floarea soarelui, migdale, ulei de alune de padure, ulei de floarea soarelui, somon, alune, pastrav somonat, carne de gasca, avocado, ardei gras rosu, mango, nuci braziliene sau kiwi. 

Desigur, cand vorbim de uleiuri, acestea este preferabil sa fie consumate crude, in salate sau in preparate care nu trebuie gatite. Acestea pot fi adaugate inclusiv la deserturi sanatoase sau incluse in preparate pentru mic dejun.
De exemplu, putin ulei de alune de padure peste terciul de ovaz, alaturi de banane, fructe de padure sau alte fructe. Tot uleiul de alune este minunat in dressinguri sau vinegrete pentru salate, sau puteti turna putin peste carnea sau legumele gatite la gratar. 

Uleiul de germeni de grau poate fi adaugat in diferite combinatii de smoothie-uri, peste terciul de ovaz sau alte cereale pentru micul dejun, in iaurturi etc. 


Semintele de floarea soarelui sunt si ele usor de inclus in alimentatia zilnica. In cantitati mici. De exemplu, le puteti folosi in loc de crutoane in supele crema (cum le-am folosit eu la aceasta Supa de pastarnac cu cimbru), in deserturi (vedeti aici Biscotti cu 5 seminte, un desert perfect de rontait la cafea sau ceai) sau inclusa in granola, pentru micul dejun (vezi aici reteta de Granola cu ciocolata).

Avocado este de asemenea usor de inclus in meniu. Fie intr-un sandiwch cu ton (vezi aici reteta), intr-un smoothie (vezi aici o versiune cu menta), in salate cu ou (ca aici) sau chiar si in inghetate (ca cea de aici). Combinatia mea preferata este aceasta, de avocado si cu ou. 

Am pregatit si tabelul de mai sus, pentru a avea la indemana o reprezentare vizuala a listei cu alimente bogate in vitamina E. Ca si in articolele trecute pe aceasta tema, va incurajez sa le adaugati pe lista de cumparaturi si sa va obisnuiti sa le gatiti cu ele si sa le includeti in meniul zilnic.