Lintea rosie – beneficii pentru sanatate si cum sa o incluzi in dieta ta
Ani de zile nu am gatit lintea. Nu imi placea. Adevarul era ca nu stiam sa o gatesc! 🙂
Dar dupa ce m-am obisnuit putin cu ea, lintea a devenit nelipsita din casa noastra si o gatesc adeseori. Si, spre bucuria mea, toti ai casei o iubesc la fel de mult si cand gatesc ceva cu linte, am garantia ca se va manca.
Lintea este accesibila ca pret si spornica, fiind si un aliment foarte bogat nutritiv. Cu atat mai multe motive sa o includeti mereu in meniul vostru!
Desi imi plac toate variantele de linte, recunosc ca preferata mea este lintea rosie, probabil si datorita faptului ca are o culoare atat de frumoasa si face mancarea mai apetisanta si vizual. Si gustul ei este parca mai bun, usor dulce si aromat. Desi i se zice rosie, acest sortiment de linte este de fapt portocalie, se gateste repede si are o consistenta moale si cremoasa.
Prin urmare, este alegerea ideala pentru supele dense (fie ca alegeti sa le faceti crema sau nu), dar si pentru tocanite. Gustul ei aromat o face perfecta pentru felurile de mancare vegetariene, dar nu va feriti sa combinati lintea cu carnea. Supele sau tocanitele cu linte si afumatura sunt preferatele mele! Dar la fel de bine le puteti servi ca garnitura langa fripturi sau sa le combinati cu carne tocata in supe bogate, tocanite, in o placinta cu carne tocata, ca sos de paste sau chiar si in hamburgeri.
Pentru a va inspira, va las aici mai multe feluri in care puteti gati lintea rosie. Cu acest mic suport vizual, puteti include lintea chiar de mai multe ori pe saptamana in meniul vostru, fara sa va repetati sau sa va plictisiti de ea!
Beneficii pentru sanatate
1. Lintea rosie este o excelenta sursa de fibre. O cana mica de linte gatita poate avea 15gr de fibre!
2. Aceasi cantitate de linte are si aproape 18gr de proteina.
3. Lintea rosie este bogata in vitaminele B. De exemplu, mancand doar o cana mica de linte, asigurati 90% din necesarul de folati necesari unui adult!
4. Sursa bogata de fier si astfel lintea poate creste si nivelul de energie din organism.
5. Fiind atat de bogata in fibre si proteine, lintea poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase.
Combinati lintea rosie cu usturoi, ghimbir, dafin, cimbru, turmeric, chilli sau curry.
Iar cand o gatiti, folositi un raport de apa de 1:2 daca o gatiti in oala cu presiune si de 1:3 pe aragaz.
Pofta buna si multa sanatate!