Recunosc ca ma urnesc tare greu sa imi fac analizele. .
In afara de perioada adolescentei, cand aveam o problema cu asimilarea calciului si fierului (probleme care s-au rezolvat de indata ce m-am mutat din micul orasel poluat in care am crescut) analizele mereu mi-au iesit perfecte. Cand mergeam acasa in vacanta, mama imi programa constiincioasa investigatii de laborator. Era convinsa ca, luand in vedere istoricul meu si dieta studenteasca dezechilibrata prin excelenta, cu siguranta o sa am calciul la pamant. Drept sa spun, si eu credeam la fel. Totusi, nici in studentie, nici dupa aceea, adica in ultimii 15 ani niciodata nu am mai avut carente, desi nu mereu dieta mea a fost echilibrata si am destule „placeri” culinare vinovate (a se citi junk food si ciocolate).

Totusi, in ciuda micilor excese si scapari, cred ca avem o dieta variata si cat de cat echilibrata. E departe de a fi perfecta, dar invat in fiecare zi cate ceva. Insa, imi e rusine sa recunosc ca nu am mai reusit sa imi fac timp de analize.
Povestind despre acest subiect cu prietena mea Loredana Stefan (CHHC, consilier reeducare alimentara), ea mi-a dat urmatorul sfat in ceea ce priveste analizele de rutina:

Analizele de sange sunt ca o poza la minut a starii noastre generale. Ele ne pot da indicatii precise despre echilibrul chimic din corpul nostru.

Eu personal recomand ca anual sa verificati buna functionare a organismului prin cateva analize simple : hemoleucograma completa si sumar de urina, proteina C reactiva, glicemia si analiza profilului lipidic care include colesterolul total, HDL, LDL si trigliceridele. Starea hepatica se verifica cu TGP/TGO iar cea a rinichilor prin creatinina.

 

Desigur, pentru orice analize sau probleme de sanatate, trebuie sa va consultati cu medicul vostru. Totusi, daca aveti una din urmatoarele simptome, este bine sa faceti si urmatoarele analize:
Daca va confruntati cu senzatii de amorteala la degete si picioare, spasme musculare, ameteli frecvente merita investigate si sideremia, feritina, balanta dintre minerale (calciu-magneziu), si, de asemenea, determinate anumite vitamine din corp : vitamina B12, homocisteina si vitamina D.
Daca va stiti o adepta a dietelor minune sau va confruntati cu schimbari bruste de greutate si sau dispozitie, merita sa consultati un endocrinolog pentru a verifica amanuntit starea hormonilor dumneavoastra.
Balonarea frecventa, constipatia cronica sau digestia accelerata, senzatiile de greata, dereglarile majore de somn sau dermatita pot fi indicatii de alergii alimentare. Un alergolog va poate recomanda o imunograma si paneluri specific de alergeni.

 

Imi amintesc cu drag de zilele extrem de emotionante din perioada in care am decis sa avem unul si apoi doi copii si  perioada sarcinilor. In aceste momente am facut cele mai multe analize din viata mea! 🙂
Decizia responsabila de a primi un bebe in viata noastra trebuie precedata de cateva analize specifice, pentru a ne asigura ca ii oferim sarcinii conditii optime de dezvoltare: determinare de Rh si grupa de sange, serologia hepatitelor B si C, anticorpi pentru Citomegalovirus, rubeola si toxoplasmoza, si, de asemenea, testare pentru Listeria, Clamydia si HIV. Daca sarcina nu este planificata, aceste analize se fac cat mai repede si in functie de recomandarile medicului si de rezultate, ele se vor repeta si pe parcursul sarcinii.
Cele mai importante ecografii pentru mine au fost primele 3:
1. ecografia de la 7-8 saptamani – care mi-a confirmat sarcinile si in care am putut auzi pentru prima data bataile inimii copiilor mei (si prima tura de lacrimi de fericire)
2. morfofetala trimestru 1 (de la 11-13 saptamani) – cand am vazut pentru prima oara bobitele de copii, iar medical s-au urmarit eventuale probleme in dezvoltarea copiilor.
3. morfofetala trimestru 2 (de la 21-22 saptamani) – momentul cand se fac cele mai amanuntite investigatii, facute de ambele dati cu medici specializati in dezvoltare fetala, momente in care am avut confirmarea sigura a sexului copiilor si probabil cele mai faine instantanee din viata intrauterina. Am numarat degete, am ascultat inima, au fost analizate organele interne unul cate unul.
4. au mai urmat ecografii, in ambele sarcini la distante si din motive diferite – la prima sarcina am fost diagnosticata cu placenta previae la 28 de saptamani si am facut investigatii suplimentare, apoi a urmat monitorizarea sarcinii dupa ce am depasit 40 de saptamani, iar la a doua sarcina au fost mai atent urmarite ultimele doua saptamani dinainte de nastere (38-40) pentru ca aveam cicatrice pe uter si aveam din nou o sarcina mare.

Avantajul analizelor este ca ele pot depista la timp chiar si dezechilibre marunte in corp, probleme care se pot remedia cu usoare ajustari de dieta sau stil de viata. Dar e bine sa prindeti aceste probleme din timp, inainte sa se transforme in situatii grave. De asemenea, este bine sa investigati imediat orice mic disconfort al organismului, pentru ca atunci e vorba in mod clar de un semnal de alarma.