In ultimele saptamani s-a petrecut o schimbare in meniul nostru. Nu va pot spune exact ce s-a intamplat, dar aproape pe nesimtite am inceput sa mancam tot mai putina carne. Acest fapt este destul de surprinzator pentru ca sotul meu era genul care nu considera o masa completa fara carne si, in consecinta, gateam zilnic carne. Dar am observat ca tot mai rar ajung sa o gatesc si nimeni nu ii plange lipsa.
In acelasi timp meniul ni s-a diversificat si am constatat ca ne putem simti satui si indestulati fara sa resimtim acea moleseala specifica de dupa masa.
Iata cateva dintre schimbarile care au avut loc in bucataria mea:
1. S-a schimbat atitudinea
Nu mai anunt cu jumatate de glas ca avem „seara vegetariana” si sa dau timp mofturosilor sa se planga. Doar ii chem la masa cand sunt infometati si cu sanse minime de riposta. Glumesc putin, dar cam la asta se rezuma. Baietelul meu manca doar carne la masa, nici nu se uita in directia legumelor. Acum a inceput sa le guste, mai un morcov, mai o conopida, pentru mine e un pas urias! Cand ne asezam la masa, veseli si cu pofta de mancare, lucrurile vin de la sine. Dar ajuta mult si punctul 2…
2. Varietate
Inainte gateam un fel de mancare, il puneam in farfurii si aia era. Acum am inceput sa gatesc foarte divers si rapid la fiecare masa. Mi-am pregatit un arsenal de boluri, farfurioare si platouri mici si pun cate putin din fiecare. De exemplu, o masa poate arata cam asa: salata de linte/mei/quinoa cu ceapa si verdeturi, ciuperci trase in unt, dovlecei si vinete sotate, masline, rosii, branzeturi etc. Toate acestea sunt puse pe masa si fiecare se serveste dupa preferinte si pofta de mancare.
Initial am crezut ca e o strategie sortita esecului si ca nu voi face decat sa imi dau de lucru cu si mai multe vase de spalat, dar am observat cum – mai ales copiii – au devenit mult mai deschisi sa incerce mancaruri noi. Faptul ca isi pun ei in farfurie, ca ei decid, chiar a dus la o imbunatatire in alimentatie si nu a dus (cum ma asteptam) la situatia in care mananca un singur preparat.
Bonus: am redus drastic risipa de mancare cu aceasta strategie!
3. Am inceput sa schimb modul in care prepar alimentele
Fierb la abur, coc la cuptor sau sotez in tigaie. Pe viitor poate reusesc sa cumpar si o friteuza cu aer (de curand am tot auzit si eu de ea, vedeti detalii aici) sa evit complet prajelile.
4. Piata/raionul de legume si fructe e baza
Daca inainte nu se putea sa nu trecem prin zona de carne cand ne aprovizionam, acum dam mai rar pe acolo. Baza cumparaturilor este formata din legume si fructe, mai ales de sezon. Inainte cumparam cateva ingrediente comune (ceapa, cartofi, morcovi etc), acum suntem pe principiul „cate putin din toate„. Astfel ma oblig si pe mine sa ies din zona de confort cand gatesc, dar am (re)descoperit ingrediente care ne plac, desi nu le prea (mai) gateam – exemplu concret fiind avocado si vinete.
Sfat! Am schimbat paradigma. Nu ma mai gandesc ce sa gatesc azi, ci construiesc masa pornind de la un ingredient (proaspat!). De exemplu: ce pot gati azi cu o conopida?
5. Camara imi e plina de cereale si tot soiul de boabe
Care nu doar ca sunt sanatoase, dar si foarte economice. Plus ne domolesc pofta de carbohidrati si, in unele cazuri, si de proteine. 2 in 1 🙂
6. Dulce din fructe
Sosuri din fructe (cu condimente – scortisoara, vanilie, cardamon si miere), smoothie-uri sau inghetate din fructe sunt deserturile noastre rapide. Pe lista de cumparaturi ramane in continuare un storcator de fructe bun, mai ales pentru acea categorie de produse care nu se prea preteaza la smoothie (de exemplu, morcovul)
7. Retete noi. Experimente. Mirodenii
Am invatat sa gatesc multe lucruri de care nu ma atingeam pentru ca nu le cunoasteam. Am experimentat si am imbogatit aromenele cu condimente.
8. Planificare si meniu
Nu as putea fara. Exista o oarecare doza de neprevazut cand faci piata (depinde ce gasesti), dar in rest imi place sa stiu ce urmeaza sa gatesc si ce ar trebui sa cumpar. Deseori comand online si atunci prefer sa cumpar mai multe deodata si sa am o lista de necesar.