Beneficiile morcovilor pentru sanatate si cum sa ii incluzi in dieta
Despre morcovi stim cu totii ca sunt sanatosi si benefici pentru organismul nostru. In conceptia populara, morcovii sunt asociati cu sanatatea ochilor si o vedere buna, dar beneficiile lor nu se opresc doar aici.

Bogati in nutrienti, morcovii sunt bogati in antioxidanti, vitamine, minerale, fibre si beta caroten. 

Marele avantaj al morcovilor este ca pot fi consumati atat cruzi, cat si gatiti.
Cruzi pot fi o gustare delicioasa, ajutand inclusiv la sanatatea orala pentru ca pot actiona ca o periuta de dinti naturala si pot ajuta inclusiv la albirea dintilor, dar si sa lupte cu o respiratie urat mirositoare.
Organismul transforma beta carotenul din morcovi in Vitamina A, o vitamina esentiala pentru sanatatea ochilor nostri, dar si a pielii si a parului.


Tot morcovii pot fi de ajutor in controlul greutatii. Morcovii cruzi contin 88% apa si aproximativ 25 de calorii. In plus, contin si fibre, fiind o alternativa buna de a consuma o leguma nutritiva, dar cu putine calorii.
Tot Vitamina A din morcovi ajuta la buna functionare a sistemului imunitar. In plus, continutul de Vitamina C din morcovi ajuta la productia de colagen, care ajuta si la videcarea ranilor. 

Totusi, trebuie sa fim atenti la consumul de morcovi. Unele persoane pot fi alergice, iar in cantitati mari pot aparea efecte adverse. Ca in multe altele din viata, echilibrul este cheia. 

Ceea ce vreau sa subliniez in privinta morcovilor este faptul ca ei sunt chiar mai sanatosi gatiti!
Unele studii au aratat o crestere seminificativa a beta carotenului in cazul morcovilor gatiti. Totusi, vreau aici sa subliniez ca este esential modul in care sunt gatiti.
Pentru a beneficia de proprietatile lor, este important sa fie gatiti intregi: fierti sau copti. Si abia dupa aceea sa ii taiati, tocati, pasati. Intregi ei isi pastreaza mai multe dintre beneficii si, dupa parerea participantilor la studii, gustul este chiar mai bun. 

In ceea ce priveste includerea lor in dieta, o puteti face in o multime de feluri. Morcovii pot fi rontaiti cruzi, intregi sau taiati bastonase. Pot fi serviti in salate saau in sucuri. 

Beneficiile morcovilor pentru sanatate si cum sa ii incluzi in dieta

Gatiti pot sa fie inclusi in supe creme delicioase (mai ales ca astfel puteti sa ii fierbeti sau sa ii coaceti intregi) sau in piureuri. Eu ii prefer copti, cu diverse condimente (mai ales in combinatie cu ghimbirul), iar copiii adora deserturile cu morcovi.
Gasiti aici o mutime de idei de retete cu morcovi.