(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Vitamina B12 este una extrem de importanta pentru sanatatea celulelor nervoase si ajuta la formarea ADN-ului. Impreuna cu vitamina B9, cunoscuta si ca acidul folic, ajuta la formarea de celule rosii si la asimilarea fierului.
Simptome ale deficientei de vitamina B12:
– stare de slabiciune, oboseala, energie putina
– palpitatii
– pierderea apetitului
– probleme digestive (constipatie sau diaree)
– anemie
– simptome neurologice: tremurat, dureri, membre amortite, pierderea echilibrului, simptome care imita scleroza multipla sau chiar si Parkinson
– iritabilitate, apatie, insomnie
– paranoia, schimbari de personalitate, dementa, pierderi de memorie, psihoza, halucinatii
– depresie (inclusiv cea post-partum)
– la copii: simptome similare autismului, intarzieri de dezvoltare
Cauzele deficientei de vitamina B12
Absorbtia si asimilarea vitaminei B12 reprezinta un proces foarte complex si tocmai din aceasta cauza, este destul de usor ca undeva pe drum sa apara o eroare. De aceea, chiar si cei care consuma suficiente alimente bogate in B12 pot avea deficiente.
Grupele cu risc ridicat sunt:
*veganii si vegetarienii
*persoanele care prezinta o anumita mutatie genetica (MTTR)
*boli autoimune
*alergie la gluten
*consum excesiv de alcool
*infectie cu H. pylori sau ulcer
*persoanele peste 50 de ani
Cum puteti sa cresteti nivelul vitaminei B12
* consumati o dieta bogata in proteina animala
* luati suplimente cu vitamina B12
Daca in urma investigatiilor ati aflat ca aveti mutatia genei MTTR, este obligatoriu sa luati suplimente. Dar puteti sa luati suplimentele si daca aveti o dieta vegetariana sau pur si simplu o carenta aparuta din cauza unei diete dezechilibrate, a unor afectiuni sau tratamente cu medicamente (de ex. antibiotice).
Este insa important sa va asigurati ca suplimentele contin vitamina B12 Metilcobalamina (ca aici sau aici), nu Ciancobalamina, aceasta nefiind suficienta pentru asimilarea optima a vitaminei.
Pentru mai multe informatii, puteti citi urmatoarele articole:
B12 deficiency: a silent epidemic with serious consequences
Vitamin B12 Deficiency: Symptoms, Causes and Cures
What Everyone (Especially Vegetarians) Should Know About B12 Deficiency
Vitamin B12 Deficiency and Brain Health
Si acum totata lumea o sa se apuce sa ia suplimente de B12. Carenta de B12 nu este una chiar atat de frecventa si e destul de putin probabil sa o dobandesti avand o alimentatie echilibrata, adica mananci din toate. Veganii si vegetarienii probabil stiu in ce se baga, iar grupele de risc au cel mai adesea probleme mai grave de sanatate decat carenta de b12, care da destul de rar semne neurologice. Genul asta de sfaturi ar trebui date de persoane specializate, pe siteuri specializate sau cel mai bine la un cabinet medical.
Multumesc mult pentru articol, Ama! Pentru mine este foarte util!!! Si minunate si retetele! Mie nu imi prea place ficatul simplu si intotdeauna caut retete ca sa il pot manca.
Larisa, se pare ca 40% din populatia intre 25-80 de ani are aceasta deficienta. Mie nu mi se pare putin.
Ok, grupa cea mai mare de risc e la varstnici, dar de ce sa nu le imbunatatim viata cu o solutie atat de simpla si fara efecte adverse?
Adica e mai bine sa le dam anti-psihotice decat vitamina B12?!
Eu nu am dat sfaturi, subiectul m-a interesat in mod direct, si era o informatie adunata. La suplimente specific clar ca DUPA INVESTIGATII si dupa stabilirea unei carente. Adica nu din senin, din proprie initiativa, ca ma simt obosit de 2 saptamani.
Pe acest blog, ca si in introducerea articolului, am sfatuit mereu spre o dieta echilibrata si sa incercam mai intai sa vindecam cu mancare buna.
Oltea, ma bucur mult 🙂 Si eu am o problema cu ficatul! Chiar imi ziceam, in timp ce pregateam articolul, ca acesta trebuie sa fie si pentru mine o motivatie in plus sa il strecor mai des in dieta 🙂