Our Body Timisoara Aseara am vizitat expozitia Our Body – Universul interior, care a ajuns de ceva timp si la Timisoara.

La primirea invitatiei recunosc ca a trebuit sa ma gandesc putin daca sa ma duc sau nu. Nu eram straina de controversele legate de expozitiei, inca de cand aceasta se afla la Muzeul Antipa in Bucuresti, in plus, la nivel strict personal, nu stiam daca sunt eu pregatita sa vad asa ceva.

Dar, in cele din urma, am decis sa ma duc.

Ajunsa acolo, am uitat complet ca acestea sunt corpuri umane reale. Sunt extrem de bine prelucrate si par mai degraba manechine de ceara…..si ma voi opri aici cu detalii despre exponate. Din doua motive: 1. oricum nu e voie sa faceti poze in interior si 2. e bine sa mergeti acolo fara sa stiti detalii despre exponate, sa resimtiti putin socul si uimirea in fata complexitatii corpului uman.

Dar vreau sa va vorbesc despre cum am simtit eu aceasta expozitie.


Dupa cum va ziceam, am fost foarte sceptica cand m-am dus. Apoi, incapere dupa incapere, am uitat de toate si a ramas doar uimirea. Si un fel de teama. Si apoi admiratia. Si apoi grija. Si apoi iar uimire.
Nu, nu se compara cu un manechin din plastic sau cu un atlas. Nu le crezi la fel. Le vezi si dai din cap plictisit. E un desen, e o reprezentatie. Nu e suficient de real sa te aduca cu picioarele pe pamant si sa te faca sa realizezi grandoarea corpului uman si apoi, in cel mai paradoxal mod, puterea si fragilitatea lui. 

Inainte sa ma duc la expozitie, eram convinsa ca aceasta se adreseaza medicilor si studentilor la medicina. Poate chiar si elevilor, care pot face o excursie in timpul orei de biologie. Acum sunt de alta parere: cred ca si pentru medici este o experienta utila, dar ei oricum au acces la astfel de imagini la cursurile de anatomie (ma indoiesc ca la fel de bine prelucrate, dar le vad), dar pentru omul de rand (asa ca mine) este cu atat mai util.

Impresia cea mai puternica dupa ce am vazut expozitia: ne neglijam. Luam aceste corpuri ca ceva dat, ceva care functioneaza oricum si nu suntem deloc atenti la noi.
Vazand atat de real complexitatea corpului, a muschilor, a tendoanelor, a nervilor, a organelor, legaturile dintre ele, am devenit mult mai constienta despre cat de important este sa avem grija de noi. Si cat de usor (!!!) poate sa mearga ceva gresit!
Iar pentru mine aceasta vizita a fost un impuls sa fiu si mai atenta cu mine, cu noi. Sa am mai multa grija sa ofer corpului ceea ce are nevoie pentru a putea sa isi faca treaba in uluitoarea lui complexitate: mancare mai buna, miscare si odihna.


Cei de la PRbeta, pe langa invitatia mea, mi-au oferit inca o invitatie dubla pe care sa o ofer cititorilor mei.
Asadar, daca sunteti din Timisoara si puteti vizita expozitia pe 24 martie 2016, lasati in comentarii motivul pentru care ati dori sa vizitati aceasta expozitie. Voi alege un castigator pe 23 martie dimineata si il voi anunta aici si pe facebook.

Castigatoarea concursului este Georgiana B. ! 🙂 Felicitari! 🙂
Untitled