5 condimente bogate in antioxidanti
Cand vorbim despre surse bogate in antioxidanti, tindem sa ne gandim de obicei la alimente bogate in antioxidanti sau la alte tipuri de suplimente care au rol si de antioxidant, cum ar fi de exemplu lecitina.

Totusi, exista si pe raftul cu condimente destule surse bogate in antioxidanti! Iar aceste condimente le puteti folosi in o multime de feluri si sa va bucurati atat de proprietatiile lor, cat si de aroma deosebita pe care pot sa o dea mancarurilor si deserturilor.

5 condimente bogate in antioxidanti

  1. Busuiocul

Incep cu el pentru ca e vara si pentru ca e sezonul in care exista busuioc din belsug. Desi, cu putin efort, acesta supravietuieste destul de bine si iarna, intr-un ghiveci pe pervaz.

Cum puteti folosi busuiocul:
– in salate – busuiocul se potriveste extrem de bine cu rosiile!
– cu paste – puteti pregati retete rapide usoare, pe baza de paste, usturoi si ulei de masline
– cu boabe de fasole alba, in salate de vara
– cu ulei de masline si otet (balsamic)
– cu fructele – in special cu capsunile, dar se potriveste foarte bine si cu fructele de padure, piersicile sau pepenele
– in o salata de ton
– alaturi de avocado
– impreuna cu menta – sunt din aceasi familie si se complimenteaza grozav in preparate
– cu lamaie – pentru limonade si deserturi aromate
– dintre celelelate ierburi aromatice, se mai potriveste cu oregano, patrunjel, rozmarin si cimbru

2. Scortisoara

Un condiment care nu ar trebui sa lipseasca din nici o bucatarie. Scortisoara are atatea beneficii minunate pentru sanatate, este atat de aromate si de versatila, incat este unul dintre condimentele cele mai populare din bucataria mea.

Cum puteti folosi scortisoara:
– in deserturi, desigur! 🙂
– scortisoara se potriveste foarte bine cu merele, perele, bananele, caisele sau afinele
*in combinatie cu bananele este foarte bun pentru sanatatea sistemului digestiv!
– se „intelege” foarte bine cu migdalele
– o puteti folosi la clatite
– o puteti folosi la fiertura de ovaz, la gris si orez cu lapte
– este perfecta pentru compoturi
– dintre condimente, se potriveste bine cu cuisoarele, ghimbirul, nucsoara sau turmericul
– se poate consuma si ca ceai

3. Boia

Va marturisesc ca nici nu cred ca stiu sa gatesc fara boia! 🙂 Puteti vedea asta cu usurinta la retetele de pe blogul meu. In consecinta, mie mi se pare ca boiaua se potriveste la orice mancare. Daca voi o folositi mai putin, iata cateva sugestii pentru utilizarea ei.

Cum puteti folosi boiaua:
– boiaua merge cam la orice mancare – puteti imbogati cu ea preparatele din carne, ouale, supele, tocanitele, legumele, orezul si sosurile.

-dintre comdimente, boiaua se potriveste bine cu usturoiul, busuiocul, rozmarinul, salvia, cimbrul, dafinul, sofranul sau turmericul
-boiaua se potriveste foarte bine si cu iaurtul si branzeturile

4. Turmeric

Turmericul nu este chiar atat de versatil ca cele de mai sus si nici nu are un gust care sa impace pe toata lumea. Totusi, il puteti folosi in cantitati mici, neglijabile ca si aroma finala pentru mancare, dar suficient sa va puteti bucura de beneficiile sale.
Gustul de turmeric uscat este usor amar si acru. In caz ca nu ati mai gatit cu el, va recomand sa incepeti sa il folositi gradual.

Cum puteti folosi turmericul:
-turmericul se potriveste bine cu preparatele din carne, dar si cu retetele care contin legume, orez, linte, fasole sau oua
-se potriveste bine cu ghimbirul, chilli, cuisoare, usturoi, boia si piper
-este delicios cu lapte de cocos
*sfat: il puteti include in aluaturi de clatite, prajituri, in gris sau orez cu lapte sau in smoothie

5. Oregano

Un alt condiment pe care il ador! M-am indragostit de el in Grecia, in combinatie cu ulei de masline si paine prajita. Ulterior, am reusit sa il cresc in curte si am invatat sa il folosesc la o multime de alte retete.

Cum sa folositi oregano:
– cum spuneam mai sus, este divin cu ulei de masline si paine prajita! 🙂 Daca ar fi vorba doar despre asta si tot as iubi aceasta planta aromatica!
– este minunat pentru condimentarea carnii de pui
-se potriveste in mancaruri cu fasole, varza, conopida, morcovi, vinete, cartofi sau rosii
-se poate utiliza alaturi de diverse branzeturi si preparate din oua
-se mai potriveste si cu carnea de peste, de rata, de miel si de porc
-este gustos si alaturi de ciuperci
– dintre celelalte condimente, se potriveste cu busuiocul, dafinul, boia, usturoi, patrunjel, rozmarin, salvie sau cimbru