Pregateste casa de toamna 
Toamna aceasta s-a instalat incetisor. Cu zile ploioase, dar nu foarte friguroase. Este final de septembrie si noi inca dormim cu geamul deschis. Ne-am obisnuit cu aerul racoros de noapte si ador sa stau sub paturi calduroase. Au inflorit crizantemele, iarba nu mai creste la fel de repede si ultimele fructe le-am cules din pomi acum cateva zile. Am inceput saa culegem si cateva nuci cazute pe jos si frunzele incep usor sa isi schimbe culoarea, spre incantarea copiilor.
Dar toamna inseamna si o lista de sarcini sezoniere pentru a ne pregati de sezonul rece. Multe din sarcinile din lista din acest articol le-am facut mai mereu de cand ne-am mutat la casa. Dar inca de vremea cand eram la etapa de constructie casa, am avut multe de invatat. Unele lucruri simple, evidente, dar pe care le-am invatat cand am inceput sa avem probleme. Ca de exemplu, aerisirea, controlul temperaturii si umiditatii in incaperi, pentru a evita formarea mucegaiului (daca totusi aveti probleme cu mucegaiul, poate problema este la hidroizolatie fundatie).
O alta lectie invatata dupa ce am patit-o, a fost importanta izolarii oricarei mici gauri in tencuiala/izolatia casei. Am avut probleme si cu pasarile (care distrug izolatia), dar si cu soriceii. Acestia se pot strecura prin gauri minuscule si chiar daca nu au ajuns in casa, au facut multe daune. Prin urmare, mereu verific sa nu apara gauri – oricat de mici – in soclu sau in jurul ferestrelor, in zona in care intra cablurile in casa sau sa nu apara posibile deteriorari ale decorativei. 
Daca va incalziti cu lemne, atunci e foarte important sa va asigurati ca hornul este curat. De asemenea, ca nu exista deteriorari ale acoperisului – tigle miscate, tabla indoita, locuri prin care apa s-ar putea infiltra. 

Pregateste casa de toamna 

In casa
verifica starea hornului (de la semineu si/sau centrala)
pregateste antreul si rezerva un loc special pentru haine groase, umbrele, cizme, caciuli si manusi
spala covoarele

In jurul casei
curata si verifica burlanele 

verifica eventualele probleme ale acoperisului 

verifica izolatia din jurul casei – mai ales in jurul geamurilor, usilor sau a zonei unde intra cabluri/tevi in casa
spala covorasele de pe terasaa si depoziteaza-le pentru iarna

curata gratarul si depoziteaza-l pentru iarna (daca e cazul)

In gradina
taie crengile uscate din copaci
tunde vegetatia uscata
baga in casa ghivecele de flori 

planteaza bulbi pentru primavara
fertilizeaza gazonul
curata masina de taiat iarba si depoziteaz-o pentru sezonul rece
curata si depoziteaza mobilierul de gradina
depoziteaza/protejeaza furtunul de apa
depoziteaza uneltele specifice verii si scoate la indemana grebla (de frunze)
pregateste uneltele de iarna (lopata de zapada)