Lista de sarcini de primavara pentru intretinerea casei
In urma cu aproximativ o luna, ne-a explodat vasul de expansiune de la boiler. 

Sa va ofer putin context. Era in luna februarie, in plin sezon rece. Avem doua vase de expansiune: unul pentru centrala (avem centrala pe peleti) si unul pentru boiler. Boilerul nostru este legat de centrala, dar incalzeste si electric, in lunile calde, in care nu pornim centrala.
Desi am avut multi ani apa prin hidrofor, de cativa ani s-au facut investitii in zona in care locuim si acum avem si o retea de apa.
Apa este foarte buna, dar ocazional apar probleme. Fie este oprita sa se mai lege cate cineva, fie apar avarii. In urma acestor avarii am observat ca uneori apa vine cu presiune marita.
Se pare ca asta s-a intamplat si de aceasta data, cumulat cu faptul ca probabil si vasul de expansiune era deja invechit, s-a produs minunea si uite asa ne-am pomenit cu apa tasnind in toate directiile.
Am avut incredibilul noroc sa fiu fix in camera centralei cand s-a petrecut totul. Dupa sperietura initiala, am oprit repede apa si nu am avut daune majore. Dar acestea puteau fi mari daca apa curgea in voie cateva ore.
Dar desi nu am avut daune, a curs suficienta apa sa ne forteze sa facem o curatenie generala si sa incepem din timp sarcinile de primavara in jurul casei si sa imi fac un mic plan si pentru acest sezon.

  1. Verificarea instalatiei de incalzire
    Dupa incidentul din februarie, am decis sa verificam si sa imbunatatim inca din primavara intreaga instalatie de apa si caldura din casa. Discutam montarea de reductori care sa protejeze suplimentar, tevi cu imbinari mai bune, modificarea asezarii vaselor de expansiune (locul in care sunt puse acum sunt greu accesibile in caz de probleme), dar si verificarea caloriferelor, inclusiv a robinetilor de calorifer si probabil sa le facem un upgrade. 
  2. Verificarea acoperisului si a podului
    Desi in acest an am avut o iarna blanda, fara zapada sau ingheturi puternice, tot e bine sa aruncam o privire sa vedem daca nu au aparut daune la acoperis si daca nu exista infiltratii in pod. 
  3. Toaletarea copacilor
    Pe langa toaletarea de primavara, e importanta toaletarea copacilor care au crengi care pot atinge acoperisul, casa sau cablurile. 
  4. Reparatii la exteriorul casei
    Mici reparatii in locuri unde au aparut probleme sau revopsirea integrala a exteriorului, sunt activitati perfecte pentru zilele de primavara, cand temperaturile nu sunt prea ridicate. 
  5. Toaletarea tufisurile si indepartarea plantelor care nu au supravietuit iernii. 
  6. Curatarea si pregatirea aerul conditionat. Daca e nevoie, sa rezervam si un service specializat. Este recomandabil sa faci asta cat mai devreme in sezon. 
  7. Curatarea si pregatirea ustensilele de gradinarit. In cazul celor motorizate, verificam sa fie functionale si, daca e nevoie, le programam la revizie. 
  8. Spalarea plaselor de la geamuri si usi, verificarea lor pentru eventualele gauri si, unde e nevoie, reparati necesare.
  9. Scoaterea si montarea furtunului de gradina, cand temperaturile nu mai scad sub zero. Verificam daca totul functioneaza corespunzator. 
  10. Scoaterea ghivecelor de plante care au iernat in interior.