De curand, intr-o discutie pe grupul de Facebook al blogului, mi s-a pus intrebarea daca am pe undeva o lista pentru curatenia generala. Si anume, dincolo de sarcinile saptamanale de intretinere, o lista cu cele de facut in cazul curateniei sezoniere. De aceea m-am gandit sa incep sa alcatuiesc aceasta lista pe incaperi – si nu puteam incepe decat cu bucataria, incaperea cea mai folosita din casa mea.
Poate va intrebati la ce bun o asemenea lista. Pentru mine, in mijlocul zilelor aglomerate si cu o mie de lucruri de facut, este foarte important sa am un plan. Sa stiu clar, de indata ce am un moment liber, ce urmeaza sa fac. Si recunosc ca taiatul de pe lista sau bifatul imi aduc o uriasa satisfactie.
Planul meu s-ar putea sa nu se potriveasca tuturor, deci nu il cititi ca o litera de lege. Priviti-l ca o structura pe care sa va construiti si voi propriul plan. Iar daca sunteti norocoase – si se potriveste – atunci v-ati scapat de o grija si aveti planul gata facut.
Mai urmeaza „doar” curatenia propriu zisa! 🙂
1. Incepe prin a folosi solutii naturale de curatenie: lamaie, otet, bicarbonat de sodiu si apeleaza la cele chimice doar in cazuri dificile.
2. Pregateste carpe si bureti pentru fiecare zona de curatat.
- Curat toate suprafatele de obiecte ratacite
Nu stiu cum e la voi in casa, dar la mine orice suprafata plana aduna…lucruri. Era nasol si inainte de copii, acum e ceva de groaza! Pe langa lucrurile noastre – hartii, facturi, chei, banuti etc, totul e plin de creioane, plastilina, jucarii marunte, foi colorate, pe jumatate colorate, pictate, decupate, stickere, mici comori (pietre, frunze, flori uscate, puf de papadie).
Deci, cand incep, incep prin a goli suprafetele plane: masa, pervazul, rafturile, blatul, zona de pe frigider. Arunc ce e de aruncat, pun la loc ce nu isi are locul acolo. - Chiuveta
Ma asigur ca vasele sunt spalate si puse la loc. Umplu chiuveta cu apa fierbinte si detergent si arunc acolo tot ce are nevoie de inmoi (de ex. gratarul de la aragaz) - Pulverizez pe blat solutie de curatare – de obicei otet amestecat cu apa si detergent de vase. Las sa actioneze si trec mai departe…
- Golesc frigiderul si il spal cu apa cu otet (pentru miros). Tot pentru miros, schimb bicarbonatul pe care il tin pe raftul de sus intr-un borcanel. Pun la loc mancarea in ordinea in care trebuie sa o consumam.
- Incep de sus – sterg pe dulapuri, indepartez eventualele panze de paianjen.
Spal geamurile si daca e nevoie, schimb perdeaua. - O zona importanta in partea de „sus” este hota. Indiferent ce tip de hota aveti (si gasiti o multime de modele aici), ele sunt primele care se umplu cu depunerile dificile de grasimi. Este indicat sa o demontati (daca e nevoie puneti grilajul exterior la inmoi) si daca este nevoie, schimbati sau spalati filtrul.
- Sterg usile dulapurilor suspendate – daca e nevoie, scoateti tot din ele si reorganizati.
- Continui cu aragazul.
Aragazele moderne, precum cele de aici, au diferite functii sau sunt facute in asa fel incat sa va faca munca de curatare mai usoara.
Incep prin a pulveriza pe el o solutie de curatare care sa inmoaie eventualele pete dificile. Apoi stergeti-l bine. Puteti demonta capacul daca nu puteti sterge bine la imbinari.
Ocazional, demontati si butoanele si spalati-le in apa calduta cu detergent. Daca au pete dificile, lasati-le la inmoi. Nu le frecati prea tare si nu folositi pe ele un detergent agresiv, sa nu se stearga eventualul scris. - Curat electronicele mici – prajitorul de paine, masina de facut paine, slowcooker-ul, cuptorul cu mircounde, filtrul de cafea.
- Sterg bine blatul si spal ce am pus in chiuveta si apoi chiuveta (si eventual uscatorul)
- Sterg usile dulapurilor de jos, dar si suprafetele verticale ale masinii de spalat vase si ale frigiderului.
- Spal gunoiul.
- Spal pe jos.
Va atasez si un plan pe scurt cu ce v-am povestit mai sus: