Mic dejun –  pas cu pas (include PDF gratuit)
Micul dejun, pas cu pas sau cum sa pregatesti un mic dejun diversificat zi de zi. 

De cand am inceput provocarea cu micul dejun pe Instagram, cea mai frecventa intrebare a fost legata de cum ma organizez. Iar adevarul este ca desi pare ceva foarte complicat, este de fapt o strategie extrem de simpla. 

De ce am pornit provocarea micului dejun? 

Provocarea micului dejun este una personala. Imi doream mult sa fac o schimbare in legatura cu aceasta masa atat de importanta, dar in trecut mereu am esuat si am revenit la vechile obiceiuri maai putin sanatoase. Pe de o parte, un mic dejun banal si repetitiv la copii (greu de scos din cereale cu lapte!), pe de alta parte cafeaua la mine, cu tot de inseamna asta, de la dureri de stomac si pana la o scadere a energiei fix in mijlocul diminetii (cand iti e lumea mai draga!). 

Cum am inceput

Intr-o buna dimineata, m-am asezat la birou cu o foaie alba in fata si m-am gandit la micul dejun ideal. Apoi am inceput sa trec pe lista ingrediente de baza, ingrediente pe care le am de obicei in casa si care nu necesita liste complexe si suplimentare de cumparaturi.
Regasiti lista mea mai jos, in documentul PDF pe care vi-l pun la dispozitie. Pentru mine este foarte important sa subliniez ca aceasta lista am construit-o avand doar familia mea in minte. Daca vi se potriveste, cu atat mai bine. Daca nu, veti gasi o a doua pagina care este goala si pe care puteti adauga propriile ingrediente. Unii dintre voi poate au intoleranta la lactoza sau la gluten, poate tineti un anume regim alimentar saau – pur si simplu – nu va place un anumit ingredient. 

Strategia

Cand lista a fost gata, am grupat aceste produse pe categorii si de aici a inceput adevarata provocare. 

Oricine poate face o lista si ea poate sa zaca bine-mersi uitata in o agenda. Provocarea cea mare era sa ma determin sa ma mobilizez si sa ma tin de treaba, sa ma motivez suficient pana cand acest nou tip de mic dejun ajunge obisnuinta.
Si cum sa fac asta? Cum sa fac sa ma tin de data asta de treaba, cand de atatea ori mi-am propus sa fac o schimbare si nu am reusit. 

Am abordat doua strategii:
1. Gamificarea
Gamificarea (de la cuvantul game din limba engleza) este o metoda educationala si motivationala prin care sunt aduse elemente de joc in procesul de invatare. 

Revenind concret la provocarea mea, pentru a o transforma in un joc distractiv, am decis sa ma provoc sa gatesc cu ingredientele de pe liste prin rotatie. Mai exact, sa iau pe rand fiecare ingredient de pe lista si sa ma provoc sa il includ cumva in mic dejunul acelei zile.
Astfel, rotind ingredientele, ele se vor repeta doar la cateva zile si vor duce la combinatii diferite.
Am voie sa incalc regula doar daca nu am produsul in casa sau daca consider ca nu se potriveste in nici un fel. Mai exact, nu ma stresez si nu fug la magazin daca in ziua asta nu am urmatorul ingredient de pe lista. Va reamintesc, scopul este sa ii dau mintii mele o sarcina distractiva (“Ai aceste 5 ingrediente si 15 minute sa faci ceva bun cu ele!”- ador sa rezolv probleme 🙂 ), nu sa imi dau un stres in plus si un motiv in plus sa merg la cumparaturi! 

Un al doilea motiv pentru care am ales sa gandesc aceasta provocare prin gamificare, a fost sa imi pacalesc mintea sa se bucure de o noua provocare in fiecare zi si astfel sa anticipeze momentul. In cateva zile, am ajuns sa privesc aceasta provocare ca pe o recompensa, nu ca o corvoada. 

2. Am vorbit public despre asta

Pentru ca am vrut un plus de responsabilizare. Am povestit si familiei si celor ce ma urmaresc pe Instagram. Am creat un hashtag special (#micdejunama) si postez acolo mic dejunul pregatit.
Si chiar daca a pornit ca o provocare personala, in curand postarile au fost utile multora dintre cei care ma citesc. 

Cum sa faci si tu

Cum scriam mai sus, eu iti pun la dispozitie lista mea completa. Dar sfatul meu este sa iti faci propria lista, dupa preferintele tale.
Totusi, te sfatuiesc sa abordezi provocarea ca pe un joc. Este o tactica ce tine de modul in care ne functioneaza mintea si te va ajuta sa te motivezi. 

Sper sa iti fie de folos! Gasesti PDF gratuit aici