Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.

Multe dintre noi începem anul cu o prioritate in minte: kilograme in minus.

Va scriu azi despre un detox blând, in trei pasi, care sa va ghideze in procesul de care voi sunteți responsabile.
Poate ca va ganditi ca voi sunteți problema.

Sfatul meu e sa schimbati perspectiva: Voi sunteți soluția, nu problema.

Primul pas: eliberează-te de vina 
Greutatea nu e provocată doar de calorii. Emotiile joaca si ele un rol important.
Ezitarea, abandonul si regretul, după ce am cedat tentatiei, ne zapaceste creierul si asta creează stress. Stressul ne afectează hormonal, ne da peste cap metabolismul si in loc sa pierdem in greutate, in ciuda noastră, acul cantarului rămâne pe loc.
Așa ca, una din rezoluțiile anului 2014 ar trebui sa fie : Eliberează-te de vina 🙂, te tine pe loc.

Voltaire, parca, spunea :„nu lăsa perfectul sa fie inamicul binelui„.
Stii in mare, ce ai de făcut. Si chiar faci, in majoritatea timpului, dar sunt si momente in care vrei altceva.
E in regula, fa-o constient si fără vina. Bucura-te de ceea ce îți doresti, fie ca e vorba de un biscuit făcut in casa sau o zi de leneveala.
Eu vad detoxul de fapt, ca un aflux de nutrienți cu care îți hrănești corpul furnizându-i ingredientele necesare pentru ca el sa funcționeze corect. Si cand el funcționează corect, arde pentru energie, elimina ceea ce nu e necesar si stochează cat trebuie.

Azi Ama gateste pentru voi o supa buna, aromata si plină de minerale reparatoare: supa de morcov cu ghimbir si chimen. 
Morcovul este bogat in vitamina K, una din putinele vitamine care nu se pierde prin procesul termic. Zingeronul din ghimbir anihileaza patogenii din intestin (cum ar fi E.coli) iar minerale precum potasiul, manganul, cuprul si magneziul alimenteaza procesele metabolice.
Semințele de chimen ajuta la secretia de enzime pancreatice, contribuie la o digestie corecta si facilitează absorbția nutrientilor.



Ingrediente: morcov, ghimbir, ceapa, supa ( de legume sau de oase), chimen, usturoi, unt (sau orice tip de grăsime vreți voi), sare.

Pentru ca supa va trece prin blender nu e nevoie sa va chinuiți cu tăiatul prea fin al ingredientelor. Ceapa si ghimbirul se calesc in putina grăsime. Cand ceapa e translucenta se adaugă chimenul pisat si cand simtiti aroma uleiurilor eterice adăugați morcovul taiat si supa.
Lăsați sa fiarba pana se înmoaie morcovii.
Apoi treceti supa prin blender pentru a obține o crema lichida. Turnati iar in oala si adăugați doi căței de usturoi striviti, potriviti de sare si dați inca o data in fiert pentru nu mai mult de un minut-doua.

Sfat: Puteți controla densitatea supei adăugând supa sau lăsând mai mult sa fiarba.

La servire, adăugați putin unt, seminte de chimen ușor încălzite in tigaia încinsă (fără ulei ) pentru aroma si patrunjel proaspăt tocat.

Pofta buna!


Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.