Cum sa schimbi obiceiurile rele cu obiceiuri bune
Sa intrerupi obiceiurile rele si nesanatoase si sa le inlocuiesti cu obiceiuri bune, poate fi unul dintre cei mai importanti pasi pentru a trai o viata mai sanatoasa si mai implinita. In acest articol, vreau sa enumar cateva strategii eficiente pentru a te ajuta sa inlocuiesti obiceiurile tale negative, cu altele pozitive si sa poti astfel sa iti indeplinesti obiectivele.

Intelege puterea obiceiurilor


Obiceiurile sunt comportamente adanc inradacinate in noi, cu un impact seminificativ asupra vietii noastre. Pentru a reusi sa schimbam obiceiurile negative, este foarte important sa ne analizam cu sinceritate pentru a le identifica si mai apoi pentru a descoperi motivele pentru care ajungem sa avem aceste obiceiuri negative. Astfel, vom putea intelege ce ne incurajeaza sa repetam aceste obiceiuri negative, dar si consecintele asociate cu aceste comportamente.

Cum sa identifici obiceiurile negative?

Rezerva-ti cateva momente pentru a te gandi la rutina ta zilnica si la obiceiurile tale. Identifica obiceiurile care au consecinte negative asupra sanatatii tale fizice si mentale, asupra productivitatii tale si a obiectivelor tale. Cand iti iei un angajament pentru a iti schimba obiceiurile negative, pui deja fundatia pentru a le putea schimba cu altele pozitive.

Seteaza obiective SMART


Seteaza obiective Specifice, Masurabile, Accesibile, Relevante si incadrate in Timp. Concentreaza-te pe un singur obicei si imparte-l in sarcini mai mici si usor de indeplinit. Adauga treptat noi obiceiuri care sa iti sustina obiectivele pe termen lung. Aminteste-ti ca schimbarea obiceiurilor necesita timp si efort, asadar ai rabdare cu tine.

Intelege bucla habituala

Cand intelegi bucla habituala poti sa implementezi indicii care sa te incurajeze sa adopti obiceiurile bune. Creeaza indicii vizuale, seteaza notificari, orice te incurajeaza sa adaugi obiceiul pozitiv la rutina ta. Gandeste mediul inconjurator astfel incat sa iti sustina aceste noi obiceiuri. De exemplu, daca vrei sa renunti la rontait nu mai tine in casa gustari nesanatoase si pune la vedere gustari sanatoase. Daca vrei sa iesiti mai mult impreuna la plimbare, stabiliti un moment al zilei cand puteti face asta si lasati la vedere echipamentul necesar (hainele potrivite, adidasi de femei, adidasi barbati, incaltari de alergare sau de drumetie, role, biciclete sau chiar si lesa cainelui!). In paralel, fa mai greu accesibila telecomanda sau pune o limita de utilizare pe internet si telefon. Ideea este sa faci mai usor accesibile obiceiurile pozitive si mai greu accesibile pe cele negative. Iar la final, la fel de important, nu uita sa te recompensezi pentru obiceiul pozitiv.

Depaseste piedicile

Gandeste-te si la obstacolele care pot sa apara in procesul de schimbare a obiceiurilor. Cand ai momente in care reiei un obicei negativ, nu te descuraja, ci profita sa identifici motivele pentru care ai reluat acest obicei si sa schimbi ceea ce este necesar pentru a nu-l mai repeta in viitor.

Bucura-te de realizari


Bucura-te de micile schimbari pozitive si exerseaza rezilienta de a depasi momentele dificile. Nu te descuraja si concentreaza-te pe lucrurile pozitive pe care le aduc noile obiceiuri in viata ta!