Cand citatele inspirationale iti accentueaza anxietatea
Acum mai multe luni, am citit o postare pe Instagram despre cum unele citate inspirationale ne pot accentua anxietatea. Desi au cele mai bune intentii si pentru multi ele functioneaza ca mesaje inspirationale, pentru persoanele care au un fond anxios, ele pot sa aiba un efect opus.
Va marturisesc ca deseori nici nu imi dau seama. Nu mereu esti pregatit sa iti analizezi temerile si sa te distantezi suficient sa recunosti coltii anxietatii. Dar pentru ca am facut multe exercitii pentru a-mi tine in frau anxietatea, am inceput sa observ (cu uimire!) cum aceste citate nu au efectul dorit la mine, ci imi produc neliniste si teama. 

Iar ultimul an, dominat de pandemie, poate sa exacerbeze si mai mult aceasta anxietate si aceasta stare de nesiguranta. Poti simti ca traiesti mereu in o stare de incordare si de teama, te gandesti la cei dragi si la sanatatea lor, vrei sa ii protejezi, dar nici nu vrei ca viata voastra sa fie prea afectata de aceste schimbari.
Si este cu atat mai dificil sa iti tii in frau anxietatea cand oriunde mergi, totul din jurul tau iti aminteste de vremurile de incertitudine in care traim. Mastile de pe chipurile oamenilor, dezinfectantii de la intrarea in orice magazine, lampi uvc, manusi de unica folosinta, termometre.

Iar atunci cand o fire anxioasa (ca mine) intalneste mesaje despre cum trebuie sa “traiesti fiecare clipa de parca ar fi ultima”, este dificil sa tii gandul in frau si sa nu il lasi sa se duca spre fire narative intunecate. 

Pe langa exercitiile mentale clasice pe care le fac pentru a imi scoate gandurile din prapastia anxietatii, incerc sa schimb modul in care privesc obiectele care ne amintesc de pandemie.
Lampa uvc si dezinfectantii sunt acolo sa ne tina in siguranta si, in fond, chiar apreciez ca s-a pus accent pe unele obiceiuri de cand cu pandemia.
De exemplu, indemnul de a nu mai pipaii toate fructele sau legumele inainte de a alege pe cel pe care il doresti. Sau de a nu se ingramadi Lumea la coada la casa. Sincer, nu era cazul sa vina o pandemie sa invatam ca nu merge coada mai repede daca ii sufli in ceafa celui din fata ta.
Sau faptul ca avem la indemana dezinfectant si servetele la intrarea in magazine – imi place sa imi sterg manerul de la cos si nu de teama de virus, ci pur si simplu imi place sa simt manerul acela curat, fara sa fie patat sau lipicios de la cei care au folosit Cosul inaintea mea.
Si, preferata mea, regula de a nu trimite copiii la gradinita sau scoala cu simptome de raceala!

Indreptati-va gandurile spre ceea ce e bine, spre cei ce ii iubim, spre ceea ce ne imbogateste mintea si sufletul.