M-am trezit si eu tarziu sa onorez provocarea de pe blogul Can’t boil an egg si ma prezint frumos cu carnati afumati, dupa o reteta secuiasca a bunicii mele.

013

Ca sa explic pornirea mea foarte carnivora de acest Craciun, trebuie sa intelegeti ca anul trecut pe vremea asta eram gravida si aveam interzis la carnati si alte delicatese cu carne cruda. Si sa nu va spun cat pofteam la ele! 🙂
Asa ca de aceste sarbatori am de recuperat pofte stranse de un an.

Reteta de carnati este de la bunica, doar ca ea facea totul „la ochi”. Mama a definitivat-o si a adus-o la gramaje exacte:)

11 kg carne macra porc
5 kg slanina cruda
0,150 kg sare
0,320 kg usturoi
0,050 kg piper
0,250 kg boia

Se amesteca mai intai condimentele cu ulei si apa pana se obtine o pasta lichida si abia apoi se incorporeaza in carnea si slanina macinate. Se amesteca bine compozitia sa se omogenizeze.

Dupa ce umpleti carnatii ii lasati 48 de ore la zvantat agatati pe o bara.

Apoi ii puneti la afumat cu lemn de fag sau stejar (cu putregai sau inmuiate in apa sa fumege). Se afuma de 3 ori, din doua in doua zile.

017

*Sfat de la mama – adaugati la condimente si 5 lingurite de zahar pudra la 30 kg de compozitie pentru a mentine culoarea frumoasa a carnii.