20 de idei pentru vacanta de acasa
Anul acesta probabil ca multi dintre noi suntem nevoiti sa renuntam la vacanta planificata si sa ne reorientam spre alternative locale sau mai simple. Motivele pot tine de interdictiile de calatorie, de coronavirus sau din motive de buget.
Indiferent care sunt motivele, este important sa nu ne concentram pe partea negativa, ci sa ne mobilizam si sa gasim aspecte pozitive in situatia dificila pe care o traim.
Prin urmare, va propun sa facem un exercitiu de a profita din plin de ceea ce avem si de locul in care suntem, pana la urma, cel mai siguranta: acasa.

Stabiliti care va sunt asteptarile
Discutati cu intreaga familie care sunt asteptarile de la activitati de „vacanta acasa”. Asigurati-va ca fiecare primeste ceva din ceea ce isi doreste si ca ceilalti membri ai familiei sunt de acord cu aceste activitati.

Stabiliti cateva reguli
De exemplu, in timpul activitatilor ne oprim telefoanele sau toata lumea se angajeaza sa ajute la pregatirea activitatii etc.

Stabiliti un buget
Chiar daca costurile vor fi mult-mult mai mici, asta nu inseamna ca nu vor exista anumite cheltuieli. Discutati cat anume puteti si doriti sa investiti in aceste activitati.


20 de idei pentru vacanta de acasa

  1. Vizionati filme impreuna
    Organizati dupa-amieze sau seri de film, in care sa urmariti impreuna cateva filme clasice sau moderne. Puteti sa le alegeti astfel incat sa fie sprijin pentru scoala de acasa (ecranizari de carti celebre, filme despre anumite perioade istorice, din anumite zone geografice sau cu diferite influente culturale) sau pur si simplu filme pe care doriti sa le urmariti impreuna cu familia.

2. Concurs de gatit
O activitate pe care o puteti face in familie sau impreuna cu vecini/prieteni. Alegeti retete care va tenteaza, stabiliti un ingredient (o lista de ingrediente) sau o tematica anume (de exemplu: seara cu mancare traditionala, vegetariana, asiatica etc) si gatiti! 🙂 Astfel aveti si mancarea pregatita si o activitate distractiva si educativa pentru intreaga familie.
Gasesti aici cateva retete traditionale.

3. (re)Vedeti serii de filme
Aveti un serial pe care l-ati iubit in trecut sau unul pe care toti ati dorit sa va faceti timp sa il vedeti? Oferiti-va cateva ore sa il vizionati impreuna cu familia. Relaxati-va, puneti la indemana gustari si racoritoare (poate puteti folosi ce ati pregatit la punctul 2 🙂 ) si petreceti timpul impreuna.

4. Gatiti la gratar
Daca aveti curte, sunteti norocosi! De aceea profitati din plin de ea si gatiti cateva cine la gratar. Ceea ce conteaza este sa iesiti din ritmul obisnuit si sa petreceti timp alaturi cu cei dragi. Experiementati retete noi si profitati de ocazie sa stati in aer liber.

5. Seara de film in aer liber
Cu ajutorul unui videoproiector, poti aduce si acasa putin din atmosfera unui cinematograf in aer liber.

6. Organizeaza zile de activitati creative
Dedica o zi (sau mai multe) proiectelor creative. Alege sa dai o utilizare noua unor obiecte care ar ajunge altfel la gunoi (sticle de plastic, cutii de inghetata, cutii de cereale etc), vopseste ghivece in culori vesele, decoreaza un perete din casa etc.

7. Organizeaza o vanatoare de comori
Poti organiza in o multime de feluri vanatori de comori: in curte, in casa, cu ajutorul cartilor sau chiar si in poze. Copiii vor iubi aceste activitati si pot fi si extrem de educative. Daca o vanatoare de comori in casa sau in curte este ceva ce ati mai intalnit, incercati si varianta unei vanatori de comori cu ajutorul cartilor: Cauta in cartile tale 2 iepurasi, 5 pasari diferite, un paianjen etc.

8. Organizeaza un picnic
In curte, pe balcon sau in camera de zi. Faceti o activitate in sine din pregatirea gustarilor pentru picnic si petreceti timpul pe patura pentru a povesti si a va relaxa impreuna cu familia.

9. O noapte in cort
Desi puteti face asta si intr-o drumetie la munte, cu costuri reduse, o astfel de activitate poate sa fie facuta si in curte sau chiar si in casa. Copiii se vor bucura de noutatea acestei activitati si sigur o vor tine minte cu drag!

10. Calatoreste in strainatate
….fara sa pleci de acasa! 🙂 Alege o tara despre care vreti sa aflati mai multe si timp de o zi (sau mai multe 🙂 ) planificati activitati care sa va ajute sa cunoasteti aceasta tara mai bine. Pregatiti cateva mancaruri traditionale acelei tari, ascultati muzica lor traditionala, vizionati un film sau documentare despre tara respectiva.

11. Organizeaza o cina eleganta
Nu e nevoie sa mergeti la restaurant, puteti sa aranjati masa frumos, cu servete si flori pe masa. Si sa pregatiti un meniu simplu ce poate fi servit „clientilor”.

12. Dormiti o noapte sub cerul liber
In curte sau in balcon. Puneti pe jos paturi si perne din belsug si ramaneti sa dormiti sub cerul liber. Puteti face asta in perioada in care sunt stele cazatoare, pentru a va bucura de ele impreuna.
PS Daca aveti trambulina in curte, puteti sa improvizati patul in ea!

13. Campionat de jocuri de societate sau de carti
Sunt atatea jocuri de societate foarte-foarte reusite, care va pot tine ocupati ore intregi. De asemenea, jocurile de carti sunt foarte ofertante si disponibile pentru toate grupele de varsta.

14. Faceti o drumetie in imprejurimi
Nu e nevoie sa plecati departe pentru a explora putin natura in zona in care traiti. Gasiti locuri unde puteti evada putin in natura.

15. Apusul si rasaritul
Daca descoperiti un loc pitoresc in apropiere de voi, mergeti acolo sa vedeti impreuna apusul si/sau rasaritul.

16. Vizitati un muzeu din apropiere
Deseori neglijam muzeele din localitate sau din apropiere, dar poate fi o ocazie buna sa le redescoperim.

17. Petrecere tematica
Organizati cu copiii o petrecere tematica, costumati-va cu ce aveti prin casa, folositi creioane de pictat pe fata, ascultati muzica potrivita temei si serviti gustari specifice.

18. Competitii sportive in familie
Alegeti diferite activitati fizice (cursa cu obstacole, bowling, tras cu arcul, handbal, baschet etc) si organizati diferite competitii in familie. Probele ar trebui sa fie gandite in asa fel incat toti membri sa poata participa.
Pont: poate e timpul sa reincepem sa jucam elasticul! 🙂

19. Organizeaza o sedinta foto cu decoruri si costume
Organizati o sedinta foto speciala, cu costume si decoruri improvizate cu ce aveti in casa. Puteti sa alegeti anumite teme sau pur si simplu sa faceti cateva poze speciale.

20. Club de carte
Organizati cartile de acasa si incepeti un mic club de carte. In functie de varsta copiilor, puteti alege sa le cititi anumite titluri sau sa va intalniti si sa vorbiti pe rand despre ultimele lecturi.