Ianuarie ar trebui sa fie despre analiza si planificare, nu rezolutii
M-am gandit mult la aceasta idee in ultimele zile. Sa va explic.
Luna decembrie e o nebunie. Si daca nu planifici ceva maret, chiar daca ti-ai cumparat din timp cadourile, de pe la mijlocul lunii traficul devine infernal. Sunt o multime de evenimente la care trebuie sa ajungi, situatii de incheiat, rapoarte de depus. Apoi nebunia sarbatorilor, acea perioada confuza dintre sarbatori cand nu stii ce zi e, ce ar trebui sa faci sau de ce, Revelionul si puf!, toata lumea sare pe tine cu rezolutii.
Ce sa mai si zici?! Multe le zici la foc automat: sa mananc mai sanatos, sa fac mai multa miscare, sa fiu mai atenta la cheltuieli s.a.m.d. E usor sa ai niste rezolutii, dar cum toti stim atat de bine, e mult mai greu sa le pui in practica si sa te si tii de ele.
De aceea, luna ianuarie nu ar trebui sa fie acel punct cand incepi marea schimbare, ci momentul in care te opresti, respiri si iti aloci timp de analiza si planificare.
Citeam undeva zilele trecute: in ianuarie si natura inca doarme. Sa luam exemplu de la ea si sa ne alocam timp de liniste si introspectie. 

Iata cateva idei care te-ar putea ajuta in un ianuarie mai incet si bland cu tine: 

1. Prioritizeaza-te pe tine
Ca sa iti atingi obiectivele, trebuie mai intai sa determini, intelegi si definesti ceea ce iti doresti. Nu poti face asta decat cu rabdare fata de tine si cu timp alocat introspectiei.
Aloca-ti timp sa porti aceste discutii cu tine. Incepe obiceiul de a tine un jurnal, de exemplu. Sau de a petrece timp singura – fara telefoane, notificari sau galagie.
Rasfata-te! Bucura-te de cadourile de Craciun. Iti place sa te machiezi? Foloseste fondul ala bun de ten de la Estee Lauder, nu il tine doar pentru ocazii speciale. La fel, bucura-te de parfumul tau cel nou de la Hermes si rasfata-te cu el de cate ori vrei. Nu astepta ocazii speciale, ci creeaza momentele in care sa te simti bine. 

Mutand focusul dinspre griji spre tine – prin mici gesturi de iubire – vei avea mai multa claritate in ceea ce priveste rezolutiile pe care vrei sa le adopti in noul an. 

2. Relaxeaza-te
Fii blanda cu corpul tau si permite-i timp sa isi revina dupa perioada aglomerata a sarbatorilor. 

3. Analizeaza
ianuarie este o luna friguroasa si intunecata, o luna care inca ne imbie la somn si ar trebui sa urmam putin si ritmul naturii. Profita de aceasta perioada sa analizezi ceea ce functioneaza in viata ta si ceea ce necesita schimbare. Nu vei putea face schimbari monumentale dintr-o data, de aceea este important sa determini zonele care deja sunt functionale si care sunt zonele unde mai e nevoie de lucru. 

4. Stabileste obiective
Dupa ce ai determinat zonele in care vrei sa aduci imbunatari in viata ta, stabileste obiective realiste pentru ele. Daca un obiectiv este foarte curajos si pare intimidant, imparte-l in obiective mai mici si aloca termene in timp. Gandeste-te la planuri pe o luna, pe 3 luni, 6 luni sau un an. 

5. Planificare si prioritizare
Dupa setarea obiectivelor, este timpul planificarii. Alege zonele care sunt cele mai importante pentru tine (sau care necesita o interventie cat mai rapida) si prioritizeaza-le pe acelea. Incepe sa lucrezi treptat la obiectivele tale, 1-2 obiective pe rand. Stabileste pasii necesari si apuca-te usor de treaba. Ai grija ca acesti pasi sa fie realisti si usor de indeplinit la inceput, urmand sa le cresti dificultatea pe parcurs. Cand ai pornit pe drumul indeplinirii primelor obiective si lucrurile incep sa se automatizeze (noile obiceiuri devin o rutina), adauga urmatoarele 1-2 obiective cu pasii aferenti.

Iti garantez ca o luna ianuarie a introspectiei si planificarii facute cu rabdare si blandete, va aduce mult mai multe schimbari reale in viata ta decat rezolutiile rezolutionare de la inceput de an.