Tocmai a trecut Craciunul, dar la noi in casa turta dulce este inca rontaita cu mare bucurie! Condimentele sunt cele care fac sa fie atat de aromata si de irezistibila, iar mirosul din bucatarie cand le coci este o amintire draga pentru fiecare sezon rece.
Pregatirea turtei dulci nu are ca singur scop consumarea ei, ci este un obicei de iarna, ceva ce facem impreuna si de care copiii si-au legat numeroase amintiri.
Adevarul este ca un an intreg citim despre povestea omuletului de turta dulce. Iar copiii pregatesc tot anul turta dulce, intr-o bucatarie de jucarie si le-o servesc papusilor si ursuletilor de plus.
Prin urmare, sfatul meu este sa faceti turta dulce cat tine frigul si bucurati-va de aroma turtei dulci, in casa si in suflet. Apoi puneti bine reteta, si scoateti-o cu incredere la anul de Craciun.

Ingrediente 

200 gr de unt
100 gr de zahar
100 gr zahar brun
250 gr miere
800 gr de faina
1 lingurita de bicarbonat
1 lingurita de scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
1/2 lingurita pudra de ghimbir
1/2 lgt de anason macinat
1/2 lingurita de cuisoare
100 ml lapte

Amestecati untul moale cu zaharul si zaharul brun, pana cand obtineti o pasta cat mai pufoasa. Adaugati apoi mierea si amestecati.
Cerneti faina si amestecati-o cu bicarbonatul, scortisoara, nucsoara, ghimbirul, anasonul si cuisoarele.*

*Acestea sunt condimentele pe care le folosesc eu de obicei. Pentru ca le folosesc deseori si separat, in timpul anului, in diverse preparate, le am deja in casa. In caz ca nu le folositi in mod constant si nu aveti cum sa folositi o punguta intreaga, puteti gasi in comert si plicuri cu condimente de turta dulce deja gata amestecate. Verificati lista de ingrediente si veti vedea cel mai probabil repetandu-se condimentele mentionate de mine. Va recomand sa faceti asa pentru ca nu vreau sa risipiti mancarea si sa cheltuiti banii pe condimente ce nu le folositi. Totusi, sfatul meu este sa invatati sa le folositi. Sunt sanatoase si au o multime de utilizari, atat in deserturi, cat si in mancaruri. 




Adaugati alternativ amestecul de faina si laptele, pana aveti un aluat moale.
Lasati aluatul cateva ore la rece. Eu de obicei il las peste noapte.
Dimineata, scoateti aluatul si intindeti-l pe o suprafata pudrata cu faina. Decupati apoi formele dorite si puneti turta dulce intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Nu e nevoie sa lasati spatiu mare intre ele, nu se vor intinde prea mult.
Coaceti in cuptorul incins pentru aproximativ 10 minute.
Cand va apucati de ele, sfatul meu este sa va eliberati timpul sa va puteti ocupa doar de ele. Cat se coace o tava, aveti timp sa intindeti o noua bucata de aluat si sa decupati noi forme.

Mie mi-au iesit foarte multe din acest aluat, dar si pentru ca am forme mici si am preferat sa intind o foaie mai subtire. Deci numarul de bucati va depinde direct de aceste doua detalii: marimea formei si grosimea pe care hotarati sa o lasati la aluat.