Utilizarile otetului pentru spalatul rufelor

Daca v-ati pus vreodata problema de a elimina balsamul de haine cand apalati rufele, atunci sigur ati auzit ca otetul este o alternativa sanatoasa si sigura pentru asta.
Totusi, poate si voi, ca si mine, sunteti sceptici cand vine vorba de a va clati hainele in otet.
Prima reactie este: si nu miroase urat? Nu. Hainele nu vor mirosi a acru. De fapt nu vor prea mirosi a nimic, pentru ca otetul va indeparta alte mirosuri.
De exemplu, problema prosoapelor este ca in tesatura raman deseori urme de sapun. Balsamul de haine nu prea ajuta la aceasta problema si din acest motiv, deseori proasoapele ies de la spalat aspre. Cu otetul insa, ele vor iesi pufoase pentru ca otetul are puterea sa dizolve acele urme de sapun si sa redea moliciunea tesaturii.
De asemenea, puteti folosi otetul chiar si daca aveti uscator de haine. Eu (inca) nu am, dar studiez diferite tipuri de uscatoare de rufe pentru ca vreau sa ne luam si noi unul, mai ales pentru ca imi e tare greu cu uscarea hainelor iarna. Revenind la otet, adaugat carpe de bumbac imbibate in otet, scadeti incarcatura electrostatica din uscator si hainele vor iesi mai moi si nu se vor mototoli tesaturile in timpul uscarii.

Cand cumparati un otet pe care sa il folositi la haine, alegeti unul alb, facut din a doua distilare a alcoolului. Daca nu aveti de ales si trebuie sa folositi un alt tip de otet (precum cel de mere), care poate contine tanini care coloreaza, folositi mai putin si mereu diluat.
1. Otetul albeste hainele (sau le face culoriile mai vii)
Datorita acudeului acetic din compozitie, otetul albeste hainele si pentru ca are puterea sa dizolve particulele de sapun si de detergent din tesaturi, le da acestora o culoare mai frumoasa.

2. Otetul este foarte eficient in indepartatea mirosurilor neplacute din haine.

3. Otetul face tesaturile mai moi si inlocuieste cu succes balsamul de haine. Hainele nu vor mirosi a acru, dar daca vreti ca hainele sa aiba un plus de aroma cand ies din masina, puteti adauga putin ulei esential in otet. Dar si uleiul esential dispare destul de repede si nu persista pe haine.

4. Otetul scade incarcatura electrostatica din cuva masinii de spalat (sau a uscatorului de haine) si astfel acestea ies mai putin sifonate si le ajuta sa nu se mai prinda la fel de usor pe ele scamele sau parul de animale.
5. Otetul va curata masina de spalat haine. In profunzime. Sfatul meu este ca, inainte sa incepeti sa folositi otetul la spalatea rufelor, sa faceti un ciclu de spalare de curatare cu otet si temperatura inalta: otetul va curata in profunzime masina de spalat haine si va dizolva depunerile din interiorul ei. Este posibil sa ramaneti surprinsi de ce o sa scoata un astfel de ciclu de curatare. Utilizand in mod constant otet, masina va fi mai curata si mai eficienta. Totusi, daca dintr-un motiv sau altul, nu doriti sa inlocuiti produsele pe care le folositi acum cu otetul, ca recomand ca macar cate un astfel de ciclu de spalare sa faceti pentru a mentine curata masina de spalat haine.

PS Otetul este si foarte ieftin! 🙂