Sarcini in gradina – septembrie

Nu stiu ce ne mai rezerva vremea, dar in aceasta zi de la final de august, pare toamna in toata regula! Prin urmare, nu pot sa nu ma gandesc ca a sosit timpul sa pregatim incetisor curtea si gradina de iarna.

Iata cateva sarcini pe care mi le-am trecut pe lista pentru luna septembrie:

1. Curatenia de toamna pe terasa si in camera centralei
Vreau sa curatam in profunzime aceste zone, inclusiv centrala si sa pregatim zona pentru iarna. Mai exact, vreau sa sortam si sa aruncam ceea ce nu ne mai trebuie (inclusiv jucarii), ce nu mai e de sezon sa il depozitam (de exemplu piscina copiilor) si sa facem loc pentru sacii de peleti cu care ne vom incalzi la toamna.
Daca tot eliberam terasa, vrem sa tratam putin si lemnul de pe terasa, ceea ce banuiesc ca fac toti cei care au zone din lemn pe terasa sau chiar terase din lemn.
2. Sa sapam pamantul din gradina si o parte din curte, pentru o mai buna afanare. Vreau sa il completez si cu compostul facut in acest an. In curte vreau sa mai arunc seminte de gazon.
3. Vreau sa plantez cateva zambile in ghivece, astfel incat sa rasara pana in preajma Craciunului. Anul acesta ma gandeam sa testez si cu narcise, desi in anii trecuti nu mi-au inflorit (au rasarit doar frunze).
4. De asemenea, vreau sa incep sa plantez si in curte bulbi pentru florile de primavara (narcise, zambile etc).
5. Vreau sa studiez oferte de pomi si arbusti si sa vad daca plantam ceva nou in aceasta toamna. Acesta e sezonul perfect de plantat, astfel incat sa profite de sezonul mai ploios si de temperaturile mai scazute si sa prinda puteri pana cand vine primavara.
6. Vreau sa aduc in casa ghivecele de flori sau plante aromatice care au stat peste vara afara. Vreau sa le dau timp sa se acomodeze, mai ales ca inca vom sta multa vreme cu geamurile larg deschise si mai dureaza pana pornesc caloriferele.
7. Sa ud si sa intorc inca o data compostul, probabil pentru ultima oara in acest an. Poate voi adauga si un accelerator, mai ales ca temperaturile scazute vor incetini procesul de descompunere.
8. Sa culeg si sa usuc seminte de la plantele si florile din gradina.
9. Sa scot din pamant si sa depozitez bulbii de dalie si de gladiole.
10. Sa greblez bine gazonul si sa strang frunzele si fructele cazute (si stricate) si sa le adaug la compost.

 

Photo by Nong Vang on Unsplash