In zona in care traim, in vestul tarii, verile pot fi deosebit de toride. Pe langa aspecte ce tin de izolatie sau aer conditionat in casa, vad tot mai des prin gradini incercarea de a adauga o „perdea” de verdeata, care sa ofere un plus de protectie caselor, in special teraselor.
Si noi am plantat pomi, dar acestia cresc foarte greu. Probabil la pensie ne va fi suficienta umbra lor, dar momentan nu ajunge si caut mereu solutii in plante cu crestere rapida si care sunt in general robuste, rezistente atat la un soare arzator, cat si la inghet.
La limita dintre curte si terasa, am plantat de acum cativa ani o mana de napi, care s-a dezvoltat foarte mult. Desi nu in mod deosebit de aspectuosi, acestia au o crestere rapida si bogata. La noi au ajuns la peste 2 metri la nici 2 luni de la plantare si au fost o perdea de verdeata bine venita in calea soarelui. Iarna raman doar tijele uscate si bulbii in pamant (napii), care sunt comestibili, spornici si asigura aparitia plantei si in anul urmator. Adica ne tine umbra vara si ne hraneste iarna.
In alta zona a casei, pe un gard cu vedere la strada, creste cu aproape la fel de mult spor trompeta cataratoare sau pipa turcului. Multa lume nu o simpatizeaza pentru ca este o planta rezistenta, greu de starpit, care se intinde peste tot. Dar eu o apreciez tocmai pentru rezistenta sa, pentru ca nu trebuie udata si nu necesita ingrijiri speciale, indiferent de vreme. In plus, are o perioada indelungata de inflorire.
Daca si voi aveti in plan amenajarea terasei cu plante care sa ofere protectie si culoare, v-am pregatit mai jos o lista de 10 optiuni. Citind despre acest subiect, vazand zeci de soiuri de plante, am ramas fermecata de optiuni si acum tot calculez unde si cum as putea sa le fac loc. Preferata mea este floarea de hartie. Dar, asemeni altor catorva din lista de mai jos, aceasta floare trebuie protejata de inghet iarna, fiind sensibila la ger. In plus, trebuie sa ma gandesc si la problema udarii acestor flori – plus a gradinii si a gazonului- asadar am luat in calcul si ideea de a achizitiona o astfel de motopompa. Din experienta anilor trecuti, cand zorelele mi s-au uscat pe gard, toropite de soare, udarea lor trebuie sa fie constanta si obligatorie, iar in verile secetoase e nevoie de o cantitate mare de apa sa faca fata.
Dupa cum spuneam, multe din soiurile de mai jos supravietuiesc foarte bine (si) in ghiveci, deci iarna le puteti proteja ducandu-le in camera centralei sau in beci. Si merita efortul! 🙂 De asemenea, le puteti folosi cu succes si daca locuiti la bloc si vreti sa adaugati un plus de culoare terasei de acolo.