Daca ma urmariti pe Facebook, cu siguranta o cunoasteti deja pe Nyuszi, iepuroaica noastra mica, alba si pufoasa. O avem deja de cativa ani si am luat-o special pentru copii. Este un soi mic (de Angora), este frumoasa si relativ blanda. Copiii o iubesc si mereu o hranesc cu frunzulite. Sta de obicei in cusca ei, in curte, dar cand suntem noi afara, este libera prin gradina.
Nyuszi a fost un cadou de la bunici pentru copii. A facut cale lunga pana la noi, fiind cumparata tocmai din Cluj. Din considerente practice si evidente, bunicii nu au adus iepurasul pur si simplu. Bunicul a facut si o super-cusca, in care iepurasul sta comod, iar nepoteii au acces usor si se pot bucura de micul lor prieten.
Deci, daca lucrati si voi la amenajarea terasei, poate luati in calcul si construirea unei asemenea custi care sa gazduiasca si un prieten pufos.
Luand in vedere ca iepurele este unul de talie mica, cusca refleca acest aspect si are aproximativ 1.20 m lungime si 50 adancime. Daca doriti sa cititi mai multe detalii despre ceea ce este necesar la o cusca de iepuri, puteti citi acest articol despre custi de iepuri.
Cusca este inaltata pe picioare, astfel incat sa fie la inaltimea copiilor, dar vara valorificam si acel spatiu: il imprejmuim cu plasa si lasam acolo iepurasul, chiar si cand nu suntem noi afara. Locul ii ofera umbra, iarba proaspata si, desigur, ii lasam la indemana si sursa de apa.
In partea stanga a custii, avem un mic culcus al iepurelui, un loc in care acesta se poate cuibari si refugia. In partea dreapta, are un montat un grilaj pentru a avea acces la verdeturi/fan.
Pentru a fi mai usor de curatat, zona din mijloc este formata dintr-un grilaj, iar sub acest grilaj este montata o tava. Tava se scoate foarte usor si se curata de toate resturile stranse acolo. Astfel, iepurele are un mediu curat (nu sta in mizerie), dar nici nu pica mizerie pe jos, un aspect esential in cazul in care doriti sa tineti cusca pe terasa.
Acoperisul este montat in panta, iar cusca mai are si doua manere laterale care ajuta la mutarea ei foarte usoara.Usile sunt acoperite cu plasa cu ochiuri dese, astfel incat sa nu existe riscul ca iepurasul sa muste degetele copiilor cand acestia il hranesc.
Desi initial am montat tot felul de sisteme de picurare, am ajuns sa folosim un vas de inox pentru apa si sa adaugam inca un vas pentru seminte sau alte maruntisuri. Acest al doilea vas l-am gaurit si l-am fixat cu sarma de grilajul de pe podeaua custii, astfel incat iepurasul sa nu il rastoarne din entuziasm.
Sper ca va place cusca noastra si sper sa va inspire! 😉
am vrea sa-i luam si noi baietelului nostru un iepuras…singura problema e ca ce facem iarna cu el? voi ce faceti iarna, il bagati in casa? multumesc anticipat
noi in fiecare an l-am lasat afara. Am pus mult rumegus in culcus, am pus cusca in loc ferit si am pus placi de osb in interior, pentru un plus de izolare. A stat afara fara probleme. Desigur, ca la toate celelalte animale din curte, am asigurat apa (care ingheta) si mancare cu un plus nutritiv