Provocare – Curatenia de primavara in 16 zile 
Vremea frumoasa din ultimele zile ne-a adus multa bucurie si ne-a permis sa petrecem multe ore afara. Razele calde ale soarelui si ziua mai lunga ne-au energizat si simt nevoia unei reimprospatari a casei, dupa lungile si intunecoasele luni de iarna.
Si pentru ca se apropie si sarbatorile, am creionat un plan rapid de improspatare a casei si de pregatire de sarbatoare.
Desigur, probabil vei spune ca sunt mai multe sarcini de bifat in o curatenie de primavara decat cele 16 din aceasta provocare. Dar tu poti sa faci fie doar sarcinile din aceasta provocare sau sa le “imbogatesti”, in functie de ce trebuie facut in casa ta, de timpul tau, dar si de …energia ta! 🙂
De exemplu, cand speli scaunele si masa, poti sterge in profunzime si gresia din bucatarie. Cand speli geamurile, incluzi si perdele si draperii curate, iar la sarcina pentru curatenia in profunzime in baie, poti sau nu sa te ocupi si de faianta din baie.
Nu este nevoie saa pastrezi ordinea data de mine pe aceasta lista, ci poti sa bifezi sarcinile in ce ordine iti doresti tu sau in functie de cum ai timp sa te ocupi de ele. 

Provocare – Curatenia de primavara in 16 zile 

Ziua 1 – Dulapurile si sertarele din bucatarie
Scoate totul din dulapuri si sertare, sterge bine dulapurile in interior si exterior si apoi pune la loc lucrurile si/sau produsele. Incearca sa organizezi totul astfel incat sa fie mai practic pentru utilizare, inclusiv sa lasi la indemana vesela pe care stii ca este posibil sa o folosesti mai mult in perioada urmatoare. 

Ziua 2 – Dulapul din dormitor
Hainele pot fi o sursa de aglomeratie neplacuta. Asigura-te ca le tii in ordine si ca ai la indemana hainele pentru primavara, depozitand corect hainele potrivite sezonului rece. 

Ziua 3 – Biroul
Fie ca ai un birou efectiv acasa, fie ca este vorba doar de dosare cu hartii ce tin de organizarea casei (facturi, garantii, contracte etc) si produse de birotica, este un moment perfect sa faci ordine intre ele. 

Ziua 4 – Dulapul cu lenjerii de pat si prosoape
Fa ordine in aceste zone si decide daca e nevoie sa te desparti de produse invechite. 

Ziua 5 – Divertisment – TV/Jocuri/Calculatoare
Concentreaza-te pe electrocasnicele de divertisment si curate-le bine, ordoneaza eventuale DVD-uri.
Ziua 6 – Biblioteca
Scoate cartile din biblioteca, scutura-le de praf si rearanjeaza-le din nou pe rafturi. 

Ziua 7 – Dulapul copiilor
Ca si in dulapul din dormitor, si aici este timpul sa scoti la indemana haine pentru un sezon mai calduros si sa le depozitezi pe cele de sezon rece. In plus, este bine sa verifici daca nu sunt si haine care le-au ramas mici.
Ziua 8 – Jocuri si jucarii
Aici poti face ordine impreuna cu copiii sau cand nu sunt ei acasa. Depinde care este scopul tau si cat de mult crezi ca te vor lasa sa mai sortezi din ele si sa le dati mai departe 🙂
Ziua 9 – Plantele de interior si de exterior
Primavara toate plantele au nevoie de putina ingrijire suplimentara. Fie ca e timpul doar sa le faci un dus si sa le speli bine, sa le adaugi putin ingrasamant, sa le schimbi pamantul sau sa le scoti afara pe terasa. 

Ziua 10 – Masa si scaunele
Spala si sterge bine masa si scaunele. Este un loc unde va veti aduna in zilele de sarbatoare. Daca ai masa de lemn, acesta e un reminder sa o ungi bine cu ulei si sa hranesti lemnul.
Ziua 11 – Baia (in profunzime)
Spala si dezinfecteaza bine baia sau baile. Nu uita si de dulapioarele cu produse de ingrijire si/sau de curatenie. 

Ziua 12 – Curata tapiteria si spala pernele decorative 

Improspateaza tapiteria de pe canapea, fotolii, coltar sau scaune. Spala pernele decorative de pe pat si de pe scaune.
Ziua 13 – Chiuveta, blatul si suprafetele de lucru din bucatarie
Curata-le pe toate in profunzime. Incearca sa aranjezi totul pentru pregatirile de sarbatori.

Ziua 14 – Aragazul si cuptorul – Curata in profunzime intreg aragazul – plita + cuptor.
Ziua 15 – Spala geamurile
Ziua 16 – Ordine pe terasa/balcon si in fata usii. 

Poti descarca planul PDF de aici.