Un roman arunca anual la gunoi 100 kg de mancare! Adica peste 8 kg pe luna, 2 kg pe saptamana. Asta este media. Voi cu cata mancare plecati saptamanal din magazin, piata, de ne permitem sa aruncam in medie (!!!) 2 kg din sacose?

Articolul meu despre mancare sanatoasa ieftina este unul dintre cele mai populare de pe blog (il puteti citi aici). Deduc ca lumea cauta solutii pentru a scadea costurile cu mancarea.

Dar daca problema nu este cat platim, ci cat cumparam?

 

 

risipa de mancare
Iata cateva idei care sa va ajute sa fiti mai atenti cu mancarea cumparata si sa irositi cat mai putina (in mod ideal, deloc!).




    1. Cred ca acesta este punctul de pornire si cel mai important: faceti un meniu si o lista de cumparaturi. Si tineti-va de lista! Stiu ca e greu, dar nu cumparati la impuls, nu va lasati amagiti de „oferte„, de 1+1 sau mai stiu eu ce strategii de marketing. Stabiliti exact nevoile familiei voastre!
    2. Daca e sa vanati oferte, mergeti mai bine mai rar la cumparaturi si cumparati alimente in cantitati mari. De exemplu, puteti lua orez la 3 kg, faina in sac de 5 kg etc. Intre sesiunile de cumparaturi, faceti tot posibilul sa gatiti cu ce aveti in casa si sa utilizati toate produsele.
    3. Cumparati ce aveti nevoie. Daca eu cumpar faina la sac, este pentru ca o si consum. Nu voi cumpara insa punga de grapefruit la jumatate de pret pentru ca – desi e la oferta si e tentant – stiu ca nu o voi folosi si o voi arunca. Adaptati-va lista gusturilor si nevoilor voastre.
    4. Invatati cum sa depozitati mancarea. De exemplu, puneti verdeturile intr-o pungulita legata cu un elastic. Depozitati mancarea in cutii inchise si asigurati-va ca invatati cum puteti prelungi viata fiecarui produs.
    5. Tineti ordine in bucatarie. In frigider si in debara. Cele mai multe produse se strica/expira pentru ca uitam de ele in spatele raftului de jos din frigider.
    6. Aplicati tehnica FIFO (first in, first out). Rotiti produsele din frigider si debara, scotand in fata si la indemana pe cele cel mai apropiate de data de expirare.
    7. Tineti un inventar cu ce aveti in frigider, congelator, camara.
    8. Cand curatati legumele pentru mancare, spalati-le bine inainte si toate capetele si cojile, strangeti-le intr-o punguta in congelator. Cand s-au strans destule, fierbeti-le pentru o supa de legume delicioasa. Strecurati supa si o puteti congela si folosi ca baza pentru alte supe (un mare plus de aroma!), sosuri si mancaruri.
      *faceti la fel si cu oasele de la fripturi: adunati-le in pungute in congelator cand sunt prea putine si apoi fierbeti supa de oase, baza pentru mancaruri.
    9. Reinventati resturile!
      Nu aruncati mancarea gatita, ci incercati sa ii dati o noua utilizare. A ramas iahnie de fasole? Faceti o oala mica de ciorba a doua zi. A ramas putin pireu? Faceti o paine cu cartofi. A ramas putina friptura? Faceti o salata sau un sandwich. O idee simpatica am gasit pe acest site, unde puteti introduce ingredientele ramase in casa si el genereaza retete cu ele sau aceasta aplicatie pentru telefon.
    10. Joaca-te de-a Master Chef
      Stiti proba aceea cu ingredientele secrete? Faceti aceasta provocare si la voi acasa! 🙂 Adunati la un loc ingredientele cu care nu stiti ce sa faceti si puneti-va imaginatia la treaba. Sigur iese ceva bun! 🙂
    11. Investiti intr-un congelator. Congelati de toate: supe, oase, branza, lapte, fructe, tocanite, verdeturi, paine etc. Eu am avut congelat inclusiv un cozonac, pe care nimeni nu il mai putea manca in abundenta de mancaruri de sarbatori. Dezghetat peste o saptamana-doua, a fost apreciat la adevarata sa valoare! 🙂




  1. Invata arta uitata a conservarii. Invata sa faci gemuri, siropuri, muraturi etc. Intreab-o pe mama, pe bunica, citeste carti de bucate din trecut. Citeste bloguri. Retete sunt destule! 🙂
  2. Fa compost. Nu e atat de complicat pe cat pare. Eu am folosit anul trecut o galeata de plastic mai mare si am avut in primavara cel mai minunat pamant pentru flori. Iar majoritatea resturilor de mancare pot face un compost exceptional!
  3. Invata sa faci un meniu in care sa utilizezi produsele deja existente in casa. Am explicat aici cum fac eu.
  4. Si nu in ultimul rand: daruieste si doneaza. Cand oricum ai prea multa mancare, invita-ti prietenii la masa sau intereseaza-te in comunitatea ta si doneaza mancarea unei familii cu multi copii sau unor batrani.Sper ca acest articol v-a fost util si astept cu interes comentarii si cu solutiile voastre de a reduce risipa de mancare.

 

La final, va invit sa urmariti si acest filmulet: