Daca ati trecut deja prin aventura construirii si amenajarii unei case cu un buget limitat, stiti ca unele lucruri au prioritate in fata altora, ca multe asteapta cativa ani randul spre solutionare si ca fiecare noua achizitie este indelung analizata si calculata.
Cand ne-am mutat la casa, o bucatarie moderna nu era pe lista de prioritati. Erau altele mai urgente, precum zugravitul sau incalzirea. Asa ca, am apelat la un mobilier simplu, la pret decent, care sa fie mai ales functional si la un aragaz pe gaz.
Ulterior, bucataria s-a mai imbogatit cu cateva electrocasnice moderne, un congelator mare si un frigider si mai mare, care sa faca fata familiei in crestere.

 
Totusi, aragazul a ramas acelasi.
Acum cativa ani am cumparat o plita electrica, care sa imi permita sa gatesc mancare si afara, mai ales in lunile toride de vara cand nu vreau sa incing bucataria. Dar plita electrica m-a lecuit de gandul de a cumpara un aragaz cu o astfel de plita, din simplu motiv ca dureaza foarte mult sa se regleze temperatura. E foarte buna pentru fiert o supa, dar cand ai nevoie de foc mic-foc mare, dureaza prea mult sa ajunga la temperatura setata.
Asadar, atunci cand am inceput sa ma gandesc la un aragaz nou, am luat in calcul doar doua optiuni pentru plita: pe gaz sau cu inductie.
Iata ce am aflat eu pana acum despre plitele cu inductie ca acestea.

1. Temperatura se regleaza instant si cu mare precizie – rasturnand aici orice plita electrica si concurand serios cu gazul, care (desi rapid de reglat) nu are aceasi precizie in reglarea temperaturii ca plita pe inductie.

2. Fara pierderi de caldura. 
Poza de mai jos este definitorie pentru modul in care functioneaza plita pe inductie: ea incalzeste doar obiectele metalice prin camp magnetic si nu pierde caldura incalzind in jur sau alte obiecte care nu sunt metalice. Astfel, pe acelasi ochi, se poate fierbe apa, dar acolo unde nu ajunge vasul, gheata nu se topeste.
(puteti gasi astfel de teste si cu unt sau ciocolata care nu se topeste)
Implicit, asta inseamna bucatarii mai putin incinse si un aragaz care te fereste de accidente.

plita pe inductie gheata

3. Usor de montat, pentru ca are nevoie doar de o priza electrica. Adica este grozav in zonele unde nu exista conducta de gaz si doriti sa scapati de corvoada buteliei.

4. Nu puteti parli pe plita cu inductie
Daca aveti obiceiul sa parliti carnea de pui sau faceti in casa ardei sau vinete coapte, nu veti mai putea face asta fara flacara gazului.

5. Depindenti de reteaua electrica
Daca locuiti intr-o zona unde reteaua electrica nu este stabila, riscati sa ramaneti si cu mancarea negatita.

6. Nu orice vas se poate pune pe plita cu inductie
Vasele compatibile trebuie sa fie magnetice. Unele au un semn special pe ele (sau pe ambalaj), dar cel mai simplu este sa le testati cu un magnet. Problema este ca daca nu aveti astfel de vase, atunci cand achizitionati plita va trebui sa luati in calcul si o investitie in tigai si oale care sa se potriveasca.

7. Usor de curatat
Pentru ca nu arde mancarea, plita se curata usor.

Eu inca nu ma pot decide ce sa aleg, desi plita cu inductie imi suna foarte-foarte bine. Din pacate, in zona in care locuiesc, inca sunt probleme cu reteaua electrica si nu pot risca inca sa trec complet pe curent. Dar, cu siguranta, viitorul apartine plitei cu inductie.