10 sfaturi pentru intretinerea lenjeriei de pat

Incerc sa pastrez dormitorul cat mai simplu, un mic sanctuar al somnului. Drept urmare, in dormitor avem doar paturile (doua, sa incapem toti patru), un sifonier si noptierele. Si o planta pe pervaz.
De aceea, paturile si lenjeria de pe ele sunt punctul central al incaperii. Imi place sa am lenjerii de pat de bumbac, moi si colorate si de obicei ma uit mereu dupa oferte in ceea ce le priveste. Norocul nostru este ca lenjerii de pat se gasesc acum si online, pe site-uri de incredere si putem mereu sa ne completam colectia.

Lenjeriile de pat de calitate, ca acestea, inseamna o mica investitie in confortul somnului. Tocmai din acest motiv, va propun cateva sfaturi pentru a le intretine mai bine si pentru a va bucura de ele mai mult.

1. Pregatiti cu grija lenjeria cand o puneti la spalat: inchideti nasturii si, pe cele cu model, intoarceti-le pe dos. Rulati-le in forma de ghem si bagati-le in masina. Nu aglomerati masina si folositi programul de spalare delicata.
2. Deseori, lenjeriile de pat au mici pete de grasime (de la cremele sau lotiunile folosite inainte de culcare) si trebuie sa va ingrijiti de ele inainte de a pune lenjeria la spalat. Tot ce trebuie sa faceti este sa udati si sa sapuniti usor zona patata inainte sa a pune toata lenjeria la spalat.
Ca regula generala, tratati mereu petele inainte de spalare!

3. Incercati sa nu spalati lenjeria cu alte haine si folositi mai putin detergent decat se recomanda de obicei. Prea mult detergent grabeste slabirea tesaturii.

4. Dupa spalare, scoateti imediat lenjeria din masina, scuturati-o si intindeti-o cat de bine puteti. Aceasta este o operatiune care ar trebui facuta – in mod ideal! – de doua persoane. Daca va poate ajuta cineva sa scuturati cu putere, veti avea o lenjerie neteda si fara prea multe cute.

5. Calcatul.
Nu sunt un fan al calcatului, dar am tot citit despre faptul ca lenjeria de pat devine mai moale si mai placuta daca este calcata. Si parca imi plac tare lenjeriile perfecte din camerele de hotel.
Daca nu aveti chef sau energie sa calcati toata lenjeria, puteti incerca doar sa calcati fetele de perna.

6. Lenjeriile de pat din fibre naturale nu se depoziteaza in plastic. Aceasta forma de depozitare poate duce la aparitia petelor galbene pentru ca o tesatura naturala trebuie sa respire. Invatati sa impaturiti corect lenjeria, sa economisiti spatiu si pastrati-o in sifonier (*vedeti ultimul punct despre cum se impatureste si cearceaful pe elastic).

7. Cat de des se spala lenjeriile de pat?
Pana la urma, ramane o preferinta personala. Totusi, expertii in curatenie recomanda sa spalati lenjeria de pat la fiecare doua saptamani.

8. Incercati sa puneti pe perne cate doua randuri de fete de perna pentru a proteja cat mai bine de praf perna. In plus, asigurati-va ca scuturati perna si o aerisiti cat mai des. Nu uitati ca trebuie sa o spalati de minim 2 ori pe an.

9. In aceasi idee, puneti intre cearceaf si saltea o protectie in plus, pentru a retine din praful care s-ar strange in saltea.

10. O buna depozitare a lenjeriei ii asigura longevitatea. Cele mai mari de batai de cap le aveam, pana de curand, cu cearceaful cu elastic, pe care nu reuseam sa il impaturesc decat in stilul „guguloi”. Ocupa si mult spatiu si cand vroiam sa il pun pe pat, era si groaznic de sifonat, oricat de atenta fusesem eu la intins.
Iata mai jos cum am invatat sa impaturesc, astfel incat sa il pot pune frumos in dulap.

cearceaf elastic