
De ce este asa de deosebita? Pentru ca se prepara repede, cu minim efort si este probabil una dintre cele mai sanatoase prajituri pe care le-am gustat vreodata.
Reteta am gasit-o in The Gift of Southern Cooking: Recipes and Revelations from Two Great American Cooks Edna Lewis si Scott Peacock. Am urmat pasi intocmai pentru ca nu mai gatisem o asemenea prajtura si vroiam sa fiu sigura ca iese asa cum se cuvine. Rezultatul a fost pe masura: o prajitura cremoasa si aromata.

Ingrediente
1 pachet de unt
aproximativ 400 grame de faina (2 cups)
1 pliculet praf de copt
1/2 lingurita ghimbir
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita sare
2 oua
500 ml melasa (1 1/2 cups) (melasa gasiti aici)
Incalziti cuptorul si pregatiti o forma rotunda pe care o ungeti cu unt si o presarati cu faina.
Amestecati in faina sarea, praful de copt, scortisoara si ghimbirul.
Incalziti un pahar cu apa pana da in clocot si topiti in el untul. Lasati sa se raceasca un pic si turnat peste faina si amestecati.
Bateti cele doua oua si adaugati-le si pe ele in aluat.
La sfarsit adaugati melasa, amestecati bine si turnati in forma.
Se lasa la cuptor pentru 40-45 de minute sau pana o scobitoare introdusa in mijloc nu are urme de aluat.
Se recomanda sa se consume calda, desi a doua zi este buna. Oricum calda este delicioasa!
in sfarsit reteta, daca ai sti cat am visat la prajiturica asta dupa ce am vazut pozele… 😀
@Gabriella – inseamna ca a fost un teasing de succes 😛
Ai gasit melasa in Timisoara? eu in Oradea caut de cativa ani si nu gasesc 🙁
@Ari – eu am gasit-o in magazin de produse bio. daca nu gasesti in Oradea, incearca pe net.
http://www.bionatura.ro/produse_naturiste_melasa-de-trestie-zahar.html?osCsid=9ch1eq43k5f9ct5978s1bf8la7
In care magazin de produse bio ai gasit melasa? Eu m-am uitat la cel de langa Auchan si la toate rafturile bio de prin hypermarketuri.
@Rox – esti din Timisoara???
eu am gasit melasa intr-un magazin din Petrosani – Casa Verde se numeste, unul dintre magazinele care se aprovizioneaza de la Radix. In principiu cine are marfa de la Radix (adica gama Solaris) ar trebui sa aiba si melasa.
Da, sunt din Timisoara, si sunt tare dezamagita de ce e pe aici pentru gatit. Tavi mi-am luat de la Szeged, faina abia abia mai gasesc altceva, deja si mama s-a obisnuit sa cumpere cum vede un fel de faina in afara de cea de grau si imediat experimentez sa vad daca e ok sa mai luam cat este.
Mai era un stand in Real-ul din Calea Aradului cred, unde au in principal fainuri si cereale, poate o sa aduca si asa ceva.
@Rox – si eu nici nu stiam 😀
eu la dm (in real sag) am mai gasit faina de alte feluri. in rest ma bazez pe mama sa le descopere ea si sa imi trimita si mie 😀
mersi de link… deocamdata un singur magazin am vazut bio si e doar numele de el, ca gasesti ce este si la plafar :))
Eu stiam ca esti din Timisoara de la Tomata si mi se parea absolut normal sa stii si tu despre mine 😀
Oricum am planuri sa merg la Real-ul din Sagului, ca am aflat ca e tava pt guguluf acolo (si asta am cautat peste tot si n-am gasit) si ma uit si la DM.
Mai nou e o marca noua de faina la Real, am luat de secara si de grau integrala, dar nu am apucat sa le incerc.
Superba reteta… superba prajitura… abia astept sa o fac!
@Tint ma bucur ca iti place 😉