Sincera sa fiu aceasta mi se pare cel mai mare si dificil hop de trecut ca proaspata mamica.
Sa ne intelegem din start – sunt adepta alaptarii, Natalia este alaptata exclusiv si la cerere si sper sa fac asta mult timp de acum incolo (visez la o intarcare naturala), insa parca nimic nu m-a pregatit pentru primele lupte in alaptare.
Am mai spus-o in treacat pe acest blog – citisem multe despre alaptare inainte sa nasc, dar toate acele poze idilice cu mame zambitoare si relaxate nu se potrivesc deloc cu tumultul primelor zile sau chiar saptamani.
In primul si primul rand doare.
Durerea este multipla:
1. Doare pentru ca sunt sanse ca bebe sa nu stie sa prinda sanul. Sau sa fie prea lenes de la icter. Sau prea satul de la laptele praf.
Si atunci – si asta daca ai noroc si esti intr-un spital unde se incurajeaza alaptarea! – vei fi mulsa de asistente sau vor incerca sa faca pe bebe sa prinda sanul. Te vor trage de sani, te vor smuci, te vor ciupi. Dupa ce termina cu tine esti complet amortita de durere.
2. Doare si cand bebe prinde sanul.
Mai ales daca esti mamica pentru prima data si habar nu ai cum se prinde corect bebe la san.
Si sa nu credeti ca eu am ajuns nepregatita la nastere. Stiam toata teoria, cum trebuie sa prinda cu gurita, cum buza de jos trebuie sa fie rasfranta, cum trebuie sa arate ca un „pestisor”.
La fata locului, mai ales in primele ore si zile, cand iti e si teama sa atingi bebelusul, traznita de miracolul de a fi dat nastere unei asemenea minuni, este destul de greu sa prinda corect. In consecinta doare (sfarcul ramane pe palatul dur) in timpul alaptarii si doare dupa, cand pot aparea si ragade.
Eu cam la doua saptamani dupa nastere ajunsesem la apogeul durerii, cand aproape lesinam de durere ori de cate ori Natalia se „mufa” si ranile devenisera atat de adanci incat sangeram.
Incet-incet (gratie atotputernicului youtube) am invatat cateva tehnici de prindere corecta (latching) si acum macar nu mai doare la mufare.
Dar….
3. Doare cand se trage uterul
Ok, deci de asta nu citisem nicaieri inainte sa nasc.
In primele zile dupa nastere, in momentul in care alaptezi incep contractiile. Da, da, similare cu cele ale facerii. Adica dureri mari. Printr-un ciudat mecanism, alaptatul e legat de uter si cand curge lapte se restrange si uterul. Pana la urma e un lucru bun, natural, doctorii se bucura cand aud ca te doare (sadici oameni!), dar asta nu scade intensitatea durerii.
Asadar in primele zile, zacand pe patul de spital, cand se pune copilul la san te dor ranile de pe san, te doare operatia si mai ai si contractii! Un deliciu!
Dupa ce Natalia era gata satula eu eram lac de sudoare!
4. Doare cand se regleaza productia de lapte
Pe scurt e vorba de cerere si oferta. Bebe are nevoie de o anumita cantitate, papa cantitatea dorita si sanii se regleaza sa produca atat cat are el nevoie.
Da, dar nu de la inceput.
La inceput sanii sunt razna. Cel putin ai mei au fost.
In salonul de spital, si eu si colega mea am suferit de aceasi cazna: prea mult lapte. Motiv de bucurie, dar si de tortura. Ne duceam chinuite de durerile operatiei, sprijinind peretele, pana la neonatologie sa cerem pompa de san sa scoatem surplusul pentru ca ne venea sa urlam de durere. In acele clipe sanii ard de parca cineva te insemneaza cu fierul inrosit.
Cel mai frustrant era cand mi-o aduceau pe Natalia la masa si nu putea manca pentru ca sanii erau prea plini cu lapte. Ea isi pierdea repede rabdarea, urla isteric, eu eram chinuita de durere si nu doream decat sa scoata cineva dracu laptele ala din mine.
Si chiar dupa primele zile, cand se regleaza cererea cu oferta si lucrurile par sa se rezolve de la sine, mai apar perioade – pusee de crestere – dupa care o luam de la capat cu aceste dezechilibre. Dar atunci deja ai experienta, bebe deja este mai maricel si are forta sa traga si dintr-un san prea plin.
*Sfat foarte important! Nu exagerati cu pompa – scoateti doar surplusul. Daca goliti sanul nu faceti decat sa incurajati o productie mai mare de lapte.
Bonus – Sanii curg!
Sanii curg cand: aud plans de bebe (sanii de mamici au urechi :)) sau se apropie ora stiuta de masa. Chiar daca Natalia doarme, eu sunt lac. Este extrem de neplacut pentru ca esti legat de copil mereu si nu poti fi plecat de langa la el la orele de masa. De aceea eu orice iesire o fac imediat dupa o alaptare, cu ochii pe ceas sa ajung inapoi la urmatoarea ora de masa.
V-am ingrozit suficient?
Nu scriu aceste randuri pentru a va speria sau a va spune ca alaptatul este ceva ingrozitor. Dimpotriva!
Vreau sa va spun si partea negativa, mai ales ca in primele zile sansele sunt sa existe doar parti negative. Si in acele prime zile, cand esti obosita, te doare, nu stii ce e cu tine si nu suporti sa vezi copilul plangand frustrat la san (fie el prea plin sau cu prea putin lapte) risti sa cedezi si sa cazi in capcana de a da „completare” sa nu ramana copilul flamand.
Completare oferita cu maxima generozitate in spitale.
De aceea am decis sa povestesc fata urata a alaptarii. Sa stiti ca este adeseori foarte greu, foarte frustrant si ca puteti sa va simtiti descurajate. Dar trebuie sa stiti ca si alte mamici au trecut prin asa ceva si nu e nevoie decat de putin timp, rabdare si incredere ca organismul nostru stie ce are de facut. Si da, bebe stie sa pape de la san! Garantat! Este vorba de instinct.
Si da, veti ajunge si voi ca acele mamici din poze – zambitoare si relaxate cu un bebe super incantat ca papa la san! 🙂
Despre importanta laptelui matern inca de la nastere cititi un articol foarte util aici.
ceau, ama.
eu am fost pro alaptare din start. am avut pb la nastere, infectie f mare si bebe scos mai devreme din aceasta cauza. am primit amandoi tone de antibiotic si am fost separati o saptamana. doi medici notorii, la a caror parere inca tin, m-au sfatuit sa fac ablactatie.m-am incapatanat sa ma mulg din 3 in 3 ore….o sapt, fara bebe.si pt ca el nu era suficient de puternic sa suga am continuat asa multe luni. mi s-a spus de mii de ori in spital ca daca ma mulg cu pompa si nu cu mana nu o sa poata suge bebe niciodata singur. eronat.
concluziile mele personale sunt :
faceti cum simtiti. nu exista reguli universal valabile. daca VREI sa alaptezi POTI. daca VREI sa ai lapte AI. si bebe are nevoie de laptele tau ca de aer. chiar si cativa ml conteaza pentru el.
numai bine!
Ah,cat ma regasesc in cele spuse de tine…:)
Si cu toate astea,tot mai vreau sa fac si o fetita(hmmm,inconstienta de mine 🙂
Sa cresteti mari,frumoaselor!:*
ma bucur mult ca ai scris articolul; chiar nu mai citisem nicaieri desper astam, decat f putin intr-o carte a mihaelei miroiu. intr-adevar, se pare ca nimic nu te pregateste concret pt toata suita de intamplari din dimpul si de dupa nastere.
@Teodora iti multumesc mult de comentariu 🙂 mi-as fi dorit foarte mult sa citesc astfel de povesti si inainte sa nasc, macar sa nu mai fi stat stresata ca nu o sa am lapte asa din senin.
@Carmen si eu vreau acum si un baietel 🙂 oricum durerile se uita si ramane doar bucuria 🙂
@ YukiAme – nimic pe lume nu te pregateste 🙂 si unde mai pui ca experienta fiecarei femei e diferita 🙂
As trambita articolul tau si altele asemanatoare, am incurajat in stanga si dreapta mamicile sa-si alapteze bebeii, oricat de greu li se pare la inceput. Chiar daca n-am avut durerile si ranile de inceput, m-am 'chinuit' cu lapte pentru tripleti zic eu…si cat de fericita am fost ca s-au inventat in Ro, la al doilea bebe, acele discuri pentru sani care curg.
Sunt multe de zis, dar ceea ce ne dorim e ca mamicile sa lupte pentru binele puilor lor, lucrul cel mai important.
Acum cred ca stii ca oricat de bine informata esti, tot apar situatii neprevazute.. dar daca iti doresti sa alaptezi treci de toate.
Eu nu aveam sfarcuri "bine facute" ca sa zic asa.. adica bebe nu prea avea de ce sa traga, oricat de bine ar fi stiut el sa traga 🙂 Si pentru asta exista protectiile / formatoarele de sfarc care protejeaza cand ai rani si cand nu ai sfarc il ajuta pe bebe sa traga din san. Pentru mine au fost miracolul 2 dupa nastere. Si citisem tot inainte, vazusem filmulete despre alaptare, despre nastere etc. dar despre sfarcuri n-a zis nimeni nimic. Stiam ca trebuie pregatite (frecate cu prosopul dupa dus si pana in luna a 6-a trebuia tras putin de ele sa capete o forma) , dar medicii pe care i-am intrebat mi-au interzis pentru ca se puteau declansa contractii si astfel sa nasc prematur..
Concluzia.. cum zicea teodora: daca vrei poti.. si daca vrei sa ai lapte, ai si lapte. Si treci si peste rani si peste furia laptelui si peste toate. Si bebe are 1 an si 6 zile si alaptez inca.. pentru ca am vrut!
@Livia exact! eu am povestit experienta mea tocmai ptr ca am povestit cu mamici speriate de greul de la inceput si care au renuntat prea usor (zic eu) la alaptare. trebuie sa se stie ca lucrurile se imbunatatesc mai apoi ;))
Cu laptele eu glumeam si spuneam ca pot hrani toata sectia de neonato :))) gluma, gluma, dar doare ca dracul! si mai e si incomod sa te trezesti fleasca 🙁
@Dana – asa cred si eu! trebuie sa ai incredere ca lucruirle se vor aranja si sa nu te panichezi. eu am exersat tare mult "ne-intratul" in panica in primele zile cand Natalia nu prea vroia/stia/sau era prea adromita de icter sa prinda bine sanul. Imi tot repetam ca daca intru in panica ma simte, o agit si sansele noastre sunt si mai mici. Si asa, cu zambetul pe buze, si cand durea de imi venea sa plang, am trecutd e toate 🙂
Mie-mi spui? Nu mi-e dor 😛
si mai doare cand te prind asistentele de sfarcuri, eu una am avut lapte dupa doua zile si la trei ore cand veneau sa ne vada, pe mine si pe bebe, ma intrebau daca am lapte, eu ca nu a pornit inca "sa vedem" spuneau ele si strangheau de-mi ieseau ochii din orbite
dar fetita a fost foarte cuminte, parca a stiut de la inceput si nu mi-a facut probleme, pana la 4 luni cand i s-au umflat gingiile din cauza dintilor si ma rontaia, auch. Nu vreau sa te sperii, dar se poate intampla sa te muste din cauza durerii pe care o are cu dintii 🙂
in rest ma bucur de fiecare alaptat si de cum isi canta seara la culcare cand suge … o sa-mi fie asa dor de momentele astea
@Codruta – daaaaa, asistentele :)))
la noi schimbul de zi erau doua femei masive, si cu o privire care pe mine ma ingheta. mi-a parut rau apoi, ca le-am catalogat, ptr ca mai tarziu am vazut cum li se icalzeau privirile cand luau fiecare bebelus in brate.
na si cand veneau sa "porneasca" sanul, asa mari, fortoase, ma smuceau, trageau de mine….oooofff! ma simteam ca in filmele horror :))
ma astept si eu sa fie mai greu cand ies dintisorii, dar merita orice efort/durere.
la noi natalia poarta adevarate conversatii cu sanul in gura. si gesticuleaza si povesteste de mai mare dragul :))
Si sotia mea a alaptat. Dar cand copilul avea 3 luni, mama a facut varicela. De fapt, prima data a facut copilul si apoi mama. A fost nasol. Dar am avut norocul ca o prietena apropiata (mai instarita) sa ii imprumute in cele 3 luni, o pompa extraordinara, Medela Lactina Select, la ambii sani in acelasi timp. Pretul ei e de peste 1000 de euro. laptepentruingeri.ro inchirieaza acum astfel de pompe in Romania. Cele bune
Multumim de informatie Alex. 🙂
ma bucur pt voi ca ati fost binecuvantate cu lapte din belgug pt bebelusii vostri, dar din pacate, nu este suficient sa VREI ca sa POTI alapta. am nascut acum o luna de zile si pt mine si bebelusul meu fiecare zi este o noua aventura in ale alaptatului pt ca nu am lapte suficient si din pacate trebuie sa ii dau supliment la fiecare masa si da, fac toate eforturile pt a alapta……iau medicamente si ceaiuri pt stimularea lactatiei, pun pompa dupa fiecare masa, imi fac masaje, beau multe lichide, incerc sa fiu relaxata…si totusi laptele nu este suficient pt bebelusul meu
Ati vazut asta? Baby Crawl:
http://www.youtube.com/watch?v=pjDQN9keKQk
Mona imi pare rau sa aud ca treci prin clipe grele. Recomandarea mea este sa vorbesti cu un consultant in lactarie ptr ca in general sfaturile pe care le primim chiar si de la cadrele medicale nu sunt cele mai corecte.
Eu iti recomand sa ii scrii lui Rox de la Atasat la sanul mamei (gasesti linkul la mine in blogroll). Ea este consultant La Leche League in Romania si poate te poate ajuta sa scapi de completare si pompa 🙂
Irina da, am vazut multe astfel de filmulete. Mi se pare pur si simplu miraculos 🙂
Merci de sfat ama,insa am apelat si la consultanti…din pacate nici sfaturile lor nu m-au ajutat.consultantul m-a invatat sa-mi fac masaj si mi-a recomandat pompa:)
Mona nu ma pricep in mod deosebit, dar cred ca ar trebui sa ceri si o alta opinie.
Uite, poti intreba si aici http://www.facebook.com/groups/clinicadealaptare/