Pentru mine congelatorul este un ajutor esential in bucatarie. Consider ca este cea mai buna, usoara si sanatoasa metoda de conservare chiar daca ma topesc de dragul borcanaselor cu diferite compoturi, dulceturi sau muraturi.
In plus eu sunt obisnuita sa fac cumparaturile rar si in cantitati mari, pentru ca dupa ce trece socul initial al banilor cheltuiti realizezi cat de mult economisesti de fapt. Si atunci am nevoie de un loc de depozitare si nu imi permit ca acest loc de depozitare sa nu fie organizat si ingrijit.

In primul rand este evident ca nu poti sta zilnic cu usa congelatorului larg deschisa cate un sfert de ceas controbaind haotic sa gasesti o punga de fasole pe care esti convinsa ca o ai, dar care pare de negasit (de fapt ai gatit-o saptamana trecuta, dar ai uitat!). Sau mai rau, la o curatenie generala sa descoperi o punga cu carne veche de cine stie cand, uitata in spate si acoperita de alte produse care au o utilizare mai frecventa.

Iata cateva principii dupa care imi organizez eu congelatorul:

1. Organizarea pe sortimente – pe fiecare raft tin un anumit tip de produs: un raft numai pentru legume, un raft cu carne de pui & curcan, un raft cu carne de porc, un raft cu peste si carne pentru supe (tacamuri, gaini de casa etc) si un raft cu fructe, inghetate si gheata.

2. Organizarea pe raft – pe rafturi am puse produsele in functie de frecventa cu care le folosesc In spate sortimente care le folosesc mai rar (de exemplu ardei copti) si in fata sortimente utilizate foarte des (mazare verde).

3. Principiul FIFO (first in, first out) – un principiu de baza in organizarea oricarui produs perisabil: se folosesc produsele cele mai vechi. Astfel la fiecare „sesiune” de cumparaturi trag in fata produsele deja existente pe raft si pungile noi le asez in spate.

4. Totusi cel mai important lucru ramane lista cu ce am in congelator. Lista aceasta este foarte utila pe usa congelatorului pentru ca stiu mereu ce produse mai am si stiu cum sa ma ghidez in meniul saptamanal. De asemenea este salvatoare si cand merg la cumparaturi pentru ca stiu dintr-o privire ce am deja si de ce mai am nevoie.

IMG_5678