Mic dejun cu quinoa, lapte, migdale si afine
Micul dejun este mereu una din cele mai mari provocari din cauza grabei si lipsei de timp de la primele ore ale diminetii. De aceea, incerc mereu sa caut metode care sa ma ajute sa pot pune repede pe masa variante de mic dejun sanatoase, dar rapide.
Recunosc ca imi plac si cerealele din comert, dar incerc sa le folosesc doar cand nu am alte variante disponibile. Si am inceput sa le inlocuiesc cu cereale neprocesate si care nu contin adaos de zahar. Una din variantele mele preferate ramane pregatirea terciului de ovaz peste noapte (vezi aici o idee), dar uneori simt nevoia si sa fac o schimbare.
Quinoa este una din variantele mele preferate pentru micul dejun, datorita gustului ei.
Tot din o provocare personala de a include in dieta familiei mai multe proteine vegetale si fibre (si nu numai), mi-am creat un mic orar de pregatit in avans diferite boabe si cereale. Le gatesc in o cantitate mai mare in oala sub presiune, le depozitez la rece si de acolo le adaug rapid la diferite mese.
Quinoa (alaturi de mei) este si foarte versatila, putand sa o includ atat in salate, cat si la micul dejun.
Asadar, pentru acest mic dejun am folosit urmatoarele ingrediente:
1 cana de quinoa gatita (gasiti aici mai multe variante de quinoa)
1 cana de lapte
2-3 linguri de fulgi de migdale
1/2 cana de afine
1 lingura mare de miere
optional: scortisoara
Asa cum va povesteam mai sus, quinoa o gatesc in avans in cantitate mai mare in oala sub presiune. Dar va las mai jos varianta si pentru aragaz:
1. Pe aragaz folositi proportia de 1:2 – la 1 cana de quinoa, puneti 2 cani de apa si gatiti cam 15 minute.
2. In oala sub presiune, folositi proportia de 1:1 – la 1 cana de quinoa, folositi 1 cana de apa. Pe functia MANUAL, setati pe HIGH, lasati sa se gateasca 1 minut si mai lasati sa stea 5 minute inainte sa dati drumul la presiune.
Depozitati quinoa gatita in frigider pentru aproximativ 5-7 zile, in un recipient bine inchis. O puteti si congela!
Pentru micul dejun de azi, tot ce a trebuit sa fac a fost sa amestec ingredientele: quinoa, lapte, miere, fulgi de migdale si afine si am avut in cateva minute un mic dejun delicios si nutritiv!