Am decis ca printre atatea retete trebuie neaparat sa strecor si cateva retete traditionale – fie ele romanesti sau straine – pentru ca nu strica sa invatam sau sa ne amintim cum se mai gatea pe vremuri.
Din experienta de pana acum am constatat ca retetele traditionale romanesti atrag cele mai multe critici pentru ca tind sa atinga un punct nevralgic asemanator unui nationalism exagerat si fiecare este convins ca versiunea lui (si doar a lui!) este cea adevarata si nu e voie sa deviezi de la aceasta reteta nici macar cu un gram de sare.
Vreau insa sa reamintesc tuturor ca fiecare bucatarie traditionala se bazeaza pana la urma pe inventivitatea cate unei bucatarese sau pe cate un ingredient specific unei anumite zone. De exemplu, in Romania veti gasi o reteta revendicata de moldoveni pregatita la fel in cele mai mici detalii de ardeleni, doar ca cei din urma ii adauga boia si transform mancarea in una … ardeleneasca.
Nu cred ca trebuie sa existe nicio suparare in aceste similitudini si diferente, ci sa invatam pur si simplu sa ne bucuram de gustul delicios al mancarurilor consacrate!
Reteta cotletului din Jimbolia am gasit-o in cartea lui Radu Anton Roman si sunt de aceasi parere cu el ca nu e cine stie ce reteta, dar totusi are un gust aparte care te face sa mananci in nestire! 😉
Ingrediente
5-6 felii de cotlet de porc
ulei
2 cepe
boia
1 cana de smantana
Mai intai se sareaza cotletele si se lasa la rece cam o ora. Apoi se prajesc intr-o tigaie cu putin ulei pana se rumenesc. Se scot si se pun deoparte.
In grasimea ramasa in tigaie caliti cepele tocate marunt si cand devin sticloase adaugati boiaua. Mai caliti un minut – doua si stingeti cu apa.
Adaugati cotletele prajite si lasati sa mai fiarba impreuna 15-20 de minute.
Adaugati apoi smantana, avand grija sa o amestecati in prealabil cu putina zeama fierbinte din tigaie si lasati sa mai dea cateva clocote sa se lege sosul.
Optional puteti adauga si o lingura de faina.
Eu am servit aceasta friptura cu un pireu pufos, sa ma asigur ca nu pierd nici un dram de sos! 😉
Imi aminteste de preparatele pe care le mancam la bunicii mei , locuiau la 14 km de Jimbolia…in acea zona se servea foarte mult la friptura de porc garnitura din compot de fructe, sau sos din fructe…cel mai bun era sosul de visine !!!
@Catkitchen si la noi se obisnuieste sa se manance friptura de porc cu compot de visine 🙂 mie una imi place de mor combinatia asta 😀
ESTE EXCELENTA CARNEA MAI ALES CEA DE PORC CU DIVERSE SOSURI DULCI.IMI PLAC FT. MULT RETETELE!!!!!!
multumesc Pavia 🙂