“Membri unui cuplu se supun reciproc celei mai de jos forme de inselare (…) si, priponiti de lantul unei dependente morbide, devin, fiecare, piatra de moara a celuilalt.”Cartea Iad, Carlo Frabetti

Ne place sa ne amagim ca ne iubim si ca ne potrivim. Ca celalalt este ceea ce cautai si ca tu esti tot ceea ce el visase.Ne place sa ne amagim ca ne potrivim si ca a fi impreuna este mai degraba o bafta incredibila, decat simplul fapt ca la un moment dat ne-am hotarat ca, pana aici a fost!, e timpul sa nu mai fim singuri.

Si atunci nu ajunge doar simpla prezenta (si motivul principal – alungarea singuratatii – devine secundar), ci incepem sa ne dorim tot mai mult: incepem sa ne prefacem ca ne iubim, ca suntem unici, ca existenta ar fi goala si searbada fara prezenta celuilalt.

Dar haideti sa ne privim atenti si sa ne analizam cu grija. Sa ne supunem constienti la aceasta inoculare voita de sentimente, duce mai ales la o forma de dependenta. Prea rar se intampla sa existe relatii echilibrate, iar aceasta dependenta duce ca in relatie sa existe si sadicul si masochistul (conceptul intalnit in Luni de fiere – unde am si explicat ce inseamna exact). Un dezechilibru nu aduce dupa sine decat suferinta si o incatusare si mai accentuata.

Constientizarea este inexistenta sau mult prea tarzie. De cele mai multe ori, ea nici nu se manifesta, iar o persoana trece de la o relatie la alta cu aceasi atitudine nonsalanta de constructie sentimentala, cu acelasi avant de a-si ridica noul partener la rang de Ales.

Orice relatie porneste de la un impuls pur egoist, de la o nevoie de ordin personal: nevoia de a alunga singuratatea, nevoia de sex, nevoia de a te incadra in “randul lumii” si a avea si tu o relatie (ca doar nu esti pustnic!). Abia ulterior, dupa ce nevoia a fost satisfacuta – sau macar credem ca este pe cale de a fi satisfacuta – incepem sa ne indragostim.

Consider ca dragostea doare doar pentru ca noi sunt creativi. Doar pentru ca noi am creat un nimb stralucitor in jurul partenerului (sau – sa zicem – o imagine falsa), iar cand acesta actioneaza conform propriei sale personalitati (si nu imaginatiei noastre) apare si durerea dezamagirii.

Astfel concluzia este simpla si seamana a cliseu: nu mai iubim persoana, ci doar propria noastra creatie. Si, dupa cum am spus, pana ce si aceste sentimente ni le construim (tot noi!) cu mare grija.

“…tu te vei preface ca eu sunt tot ce poate fi mai important pentru tine, centrul universului tau, iar eu ma voi preface ca tu esti centrul universului meu; in acest fel vom uita ca din copilarie suntem irevocabil singuri, fiecare izolat in centrul propiului univers…Tu te vei preface ca eu sunt pentru tine ceva unic si de neinlocuit, ca esti cu mine tocmai pentru ca este vorba de mine, cand de fapt identitatea mea profunda iti ramane necunoscuta si inacesibila, iar eu nu sunt decat unul/una dintre actori/actrite care ar putea sa joace acelasi rol pentru tine; in schimb eu ma voi preface ca tu esti pentru mine ceva unic si de neinlocuit (…), ca sunt cu tine tocmai pentru ca esti tu…”Cartea Iad, Carlo Frabetti