La noi in casa nu se prea consuma bauturi alcoolice. Foarte rar, la ocazii speciale. Cu toate acestea, deasupra bibliotecii avem o colectie de sticle de ati putea crede ca ati nimerit intr-un bar. Adevarul este ca s-au tot strans pe parcursul anilor si preferam ca, atunci cand bem ceva, sa avem ceva de calitate. In ultimii ani, am descoperit vinurile si ne place sa le degustam impreuna cu alti prieteni amatori. Eu glumesc ca acele cateva guri de alcool ma fac sa ma simt si eu adult pentru cate o seara.
Dar am si colectia de bauturi pentru gatit. Un vin bun si rosu inchis, de la tara, este tinut special pentru fripturi si tocane. Nimic nu „taie” grasimea si aromeaza mai bine carnea de porc decat un vin bun. Folosesc vinul cu incredere si in slow cooker, cu precadere la mancarurile grase. Chiar daca folositi vinul (sau alta bautura alcoolica) la gatit, nu faceti rabat la calitate: nu puneti in mancare ce nu ati bea. Pe langa vin, un coniac bun  este ingredientul secret pentru salata de fructe servita dupa ce culcam copii 😉 (Vreti reteta? Cat mai multe soiuri de fructe, una-doua linguri de coniac, se amesteca bine si se serveste in boluri cu frisca presarata cu nuca si ciocolata).
De asemenea, am un raft de „esente” de casa. Prima oara am inceput prin a face esenta de vanilie si apoi am prins curaj si acum am esente de tot felul. De fapt, peste vara am facut esenta din plantele aromatice din curte: menta, roinita, salvie. Ele au atat utilizari culinare, cat si medicale. Esentele le fac cu vodka.

Daca aveti chef de o bautura dulce si fructata, va recomand acest foarte simplu cocktail cu fructe. Este grozav si daca asteptati musafiri si veti sa serviti ceva mai usor si mai dulce, dar si mai colorat.

Cocktail cu fructe

Ingrediente 

300 ml vodka
600 ml suc de mere
boabe mari de afine
cateva frunze de menta proaspata
zahar (optional)

Amestecati sucul de mere cu vodka (puteti folosi vodka grey goose)  si turnati in pahare. Adaugati boabele de afine si menta.
*puteti servi bautura turnata peste cuburi de gheata sau sa tineti la rece ingredientele
*puteti folosi boabe de afine congelate (iarna) sau sa le inlocuiti cu boabe de rodie sau cu zmeura
*inainte de servire, puteti decora paharele cu putin zahar, care sa dea un plus de dulceata bauturii
*va recomand mereu cu drag sa tineti o mica „gradina de pervaz” – un mic ghiveci de menta va ofera plusul de aroma (si de culoare) chiar si in lunile de iarna