Ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon

Cred ca a trecut deja un an de cand nu am mai facut o ciorba buna de cartofi. Dar pentru ca mi-a adus mama o bucata frumoasa de curcan afumat, am decis sa il folosesc pentru asa ceva.  Combinatia a fost perfecta, dar voi puteti folosi orice fel de carne afumata aveti.

 

Ingrediente

7-8 cartofi potriviti

1 ceapa

1 morcov

1 bucatica mica de telina

aproximativ 300 de grame de carne afumata

2 lingurite de boia

1/2 lingurita de piper

1 lingurita de tarhon uscat (sau proaspat, tocat)

sare dupa gust (in functie de cat de sarata este afumatura voastra)

2 linguri generoase de smantana

patrunjel verde (optional)

 

Incepeti prin a cali usor ceapa. Cand este sticloasa, adaugati peste cartofii taiati cubulete si amestecati.

Adaugati boiaua (obligatoriu una de calitate!) si amestecati bine. Lasati 2-3 minute pe foc, amestecand, si apoi stingeti cu apa.

Adaugati in apa si morcovii si telina.

Urmeaza afumatura, piperul si tarhonul si lasati sa fiarba pana cand toate sunt gatite.

Potriviti la gust cu sare (daca afumatura e foarte sarata, va recomand sa o puneti la desarat in apa inainte de gatire).

Luati oala de pe foc.

Puneti cele doua linguri de smantana intr-un bol si puneti peste 2 linguri de apa. Amestecati si apoi adaugati cate un polonic de zeama din oala, amestecand mereu si asigurandu-va ca se dizolva cat mai bine smantana.

Cand s-a dizolvat (eu pun cam 3 polonice de zeama), turnati amestecul in oala mare si amestecati inca o data.

Nu puneti direct smantana in ciorba fierbinte, pentru ca se va branzi.

Optional, puteti pune si patrunjel verde.