De cand sunt mama, cel mai des auzit indemn este: trebuie sa iti faci timp pentru tine.
Asta e o solutie universala: pentru oboseala, pentru confuzie, pentru momentele in care nu stiu pe ce drum sa o apuc, cand simt ca lucrurile imi scapa printre degete, cand simt ca fac lucrurile asa cum mi le doresc, cand simt ca am nevoie si ca vreau mai mult.

 

Trebuie sa iti faci timp pentru tine

Sa ce…? De obicei acest indemn vine la pachet cu un indemn de “rasfat” unde se cheltuie bani. Sa merg la coafor. Sa imi fac manichiura. Sa ma duc pur si simplu la cumparaturi. Sau, mai economic, sa fac o baie lunga cu spuma. Sa mananc o ciocolata sau o inghetata.

Adevarul este ca in clipele mele cele mai grele, in momentele in care cautam cu cea mai mare disperare raspunsuri si solutii, acest “timp pentru tine” mi se parea absolut inutil.
El nu rezolva nimic.
De maine continui fix aceasi viata, dar de data asta am unghiile facute!?
Nu. Asta nu e o solutie suficient de buna pentru mine.

De cate ori a fost vorba de “timp pentru mine”, eu m-am gandit la solutii prin care pot schimba ceva in rutina zilnica astfel incat viata mea sa fie mai buna. Pe termen lung.
Sa caut solutii pentru a aduce in viata mea “timp pentru mine” in mod firesc si adaptat nevoilor mele, nu raspunzand unor clisee contemporane.

De exemplu, cand vorbesc de timp pentru mine, eu ma gandesc la momente de liniste in care sa citesc. La o plimbare relaxata cu copiii. Timp sa coc o prajitura buna. Timp sa stam toti la masa. Timp sa stam pe covor si sa ne jucam cu copiii.

Bateriile se pot incarca in multe feluri. Deconectarea si o noua perspectiva asupra vietii cotidiene poate fi obtinuta si cu lucruri simple.
Si, ce este cel mai important, aceste lucruri nu trebuie privite ca niste momente exceptionale, ceva la ce sa apelati in situatii de criza, ci trebuie sa devina momente integrate in viata voastra de zi cu zi.

Ganditi-va ce inseamna cu adevarat pentru voi acest “timp pentru tine”. Lasati deoparte cliseele si intrebati-va sincer ce este cu adevarat pretios pentru voi, ce va reincarca bateriile, ce va relaxeaza. Poate e o conversatie cu un prieten bun, poate e un ceai baut intr-o librarie sau poate e o seara de film, pe canapeaua din sufragerie. Poate fi si o sedinta de manichiura sau o vizita la coafor, dar sa fie ceea ce va doriti voi, nu ceea ce se asteapta altii sa va aduca bucurie.