Frigul se intaleaza incet-incet si centralele incep sa functioneze la capacitatea tot mai mare.
Va povesteam in anii trecuti ca noi am experimentat cu mai multe forme de incalzire la casa. Stim cum e si cu centralele termice pe lemne, cu panouri electrice, iar acum, de cativa ani, avem o centrala pe peleti cu care ne intelegem foarte bine. Experienta ne-a invatat sa avem mai multe surse de incalzire, astfel incat sa nu ramanem descoperiti in cazul in care materia prima este greu de gasit. De exemplu, la finalul iernii trecute, iarna lunga si grea, cand stocurile de peleti s-au terminat si acestia nu se mai gaseau in magazine, faptul ca aveam alternativa incalzirii electrice a fost salvatoare. De aceea, luam in calcul si varianta de a investi in viitor si in incalzirea pe gaz si o centrala termica ariston.

Dar pana una-alta, tot din experienta iernilor trecute, aplic mici trucuri care sa ma ajute sa economisesc putin la incalzire. Iata cateva sfaturi pe care le puteti aplica si voi:

1. Investiti in termostate si programati-le sa scada temperatura cu cateva grade cand nu sunteti acasa sau peste noapte, in incaperile goale. De exemplu, eu programez termostatul centralei sa coboare temperatura peste noapte (intre ora 22.00 si 6.00 dimineata), iar cand ne trezim noi, centrala „duduie” pentru ca tocmai atunci urca temperatura la cea de zi. Exceptie face termostatul din dormitor, unde este fix invers: ziua temperatura este scazuta, iar noaptea creste.

2. Imprieteniti-va cu sosetele si puloverele
Eu ador sosetele groase si pufoase! Abia astept sa vina iarna si sa ma bucur de ele. La noi in casa nu se sta in tricou si iarna. Si nu doar din considerente de economie la incalzire, ci si pentru ca nu vreau sa fortez organismul sa suporte socul diferentelor mari de temperatura intre interior si exterior. In plus, iubesc puloverele calduroase 🙂

3. Trage draperiile
Daca vara draperiile sunt trase pe parcursul zilei la geamurile insorite, iarna permit soarelui sa patrunda cat mai mult in casa. Dar noaptea mereu trag draperiile si pentru rolul lor de izolare.

4. Seteaza putin mai jos termostatul la apa
Ceea ce vara pare doar cald, iarna pare fierbinte. Coboara treptat termostatul la apa calda pana ajungi la punctul in care apa cea mai fierbinte este cea ideala pentru tine.

5. Izoleaza tocurile usilor si geamurile
Acum cativa ani am descoperit banda de izolare pentru usi si geamuri si am constatat o imbunatatire a izolarii acolo unde am folosit-o. Aceasta vine lipita in tocul usilor sau al geamurilor si se indeparteaza foarte usor cand se uzeaza.
Daca aveti geamuri mai ascunse, unde nu conteaza atat de mult aspectul, dar care sunt vechi si care pierd multa caldura, va sugerez sa lipiti peste folie de impachetat cu bule de aer. Pur si simplu puneti folia peste geam si lipiti cu banda adeziva. Daca trageti o perdea peste, nici nu se vede. Eu am incercat aceasta tactica (vazuta pe blogurile americane) pe un geam foarte prost izolat, pe unde pierdeam multa caldura si care era mereu ud de la condens. Dupa izolare nu am mai avut probleme cu el.
Bonus: Pune burete la praguri
Un pas important, mai ales daca stati la casa. Acum se gasesc in magazine bureti speciali care se lipesc de partea de jos a usii, pentru a asigura un plus de izolare. Dar merg foarte bine si buretii cilindrici care se pun la prag, mai ales ca acum se gasesc in forme simpatice.