Unelte care ma ajuta sa lucrez mai eficient si sa ma organizez mai bine
Articolul acesta il am de mult timp in minte si tot am amanat sa il scriu. Lucrez de acasa de peste 10 ani si in tot acest timp am testat diferite unelte si strategii care sa ma ajute in activitatea mea. Luand in vedere ca in acest timp am crescut si doi copii, iar in continuare trebuie sa imi gestionez ziua in asa fel incat sa jonglez intre copii si lucru, am incercat sa imi gasesc unelte care sa ma ajute in activitatea mea si in organizarea sarcinilor. Care par deseori nesfarsite! 🙂 

  1. Mediul de lucru
    Unul din cele mai importante upgrade-uri pe care le-am facut a fost sa trec de la telefon android si laptop cu sistem de operare Windows, la produse Apple.
    Acest articol este despre productivitate si eficienta, prin urmare nu voi intra in detalii tehnice. Totusi, trebuie sa subliniez faptul ca timpii de lucru mi-au fost radical imbunatatiti si pentru ca trebuie sa lucrez cu pauze dese, ma ajuta ca laptopul mi se deschide instant.
    In plus, pentru ca sufar de miopie si am si o sensibilitate crescuta la lumina, era un chin sa lucrez la calculator timp indelungat, ma dureau ochii, mi se incetosa privirea. Schimbarea la monitorului unui MacBook Air a fost ca o salvare. Pot lucra ore indelungate, fara sa resimt oboseala ochilor.
    Impreuna cu MacBook-ul, am apelat si la celelalte produse compatibile, care datorita transferului usor oferit de Apple ma ajuta mult sa jonglez intre telefon si laptop, fara cabluri.
    Stiu ca produsele Apple sunt (mai) scumpe, dar din punctul meu de vedere au meritat fiecare leu investit. Acum urmarim si o oferta de ipad, pentru ca cel vechi nu mai sustine multe aplicatii (desi functioneaza impecabil dupa 10 ani!).
    Daca va permite domeniul de activitate, puteti sa va setati ecranul laptopului pe mod de noapte, pentru a reduce lumina albastra (System Preferences > Displays > Night Shift).
    Daca doriti variante mai blande pentru ochii vostri, asigurati-va ca aveti un monitoare LED la PC sau laptop. 
  2. O agenda de hartie
    Pentru ca domeniul meu de activitate este online, evidenta sarcinilor o tin tot digital. Dar am mereu o agenda de hartie pentru urmatoarele utilizari:
    brainstorming: cand ma gandesc la noi strategii de aplicat, fie pentru clientii cu care lucrez sau pentru mine, imi notez ideile pe foaie. Nimic nu se compara cu asta!
    mindmaping: mai ales cand gandesc strategii sau directii generale de adoptat, mi le aranjez sub forma de mindmap tot pe hartie.
    “brain dump” sau “loc de golit creierul”: nu toate ideile devin sarcini; multe idei doar trebuie sa le notez undeva si sa revin asupra lor; agenda este perfecta pentru asta. O idee buna poate ulterior sa treaca prin o sesiune de mindmaping si/sau brainstorming inainte sa fie planificata pe sarcini si trecuta in digital.
    jurnal: nu tin un jurnal efectiv, ci cand am nevoie sa imi fac ordine in ganduri, ma ajuta sa le pun pe hartie. 
  3. Aplicatia TO Do de la Microsoft (vechiul Wunderlist)
    Wunderlist a fost pentru mine dragoste la prima vedere. Apoi a fost cumparat de Microsoft si, desi nu e chiar la fel, il prefer in continuare altor aplicatii. Mai ales datorita optiunii de sarcini recurente (care sunt importante pentru mine si domeniul meu de activitate).
    Am liste aici pentru orice aspect al vietii mele, nu doar pentru lucru. Am inclusiv listele de cumparaturi (organizate pe magazine sau pe tipuri de ingrediente) si chiar si listele cu ce am de pus in bagaje in functie de sezon sau ce trebuie sa fac inainte sa plec de acasa (sa inchid butelia, apa, sa scot din priza electrocasnice etc)
  4. Trello
    Trello este aplicatia mea preferata de productivitate. Este ideala pentru mine, care am memorie vizuala. Deseori m-am gandit (si am incercat!) sa imi migrez toate listele pe Trello, dar din pacate ii lipsesc niste functii din TO DO, care mie imi sunt esentiale.
    In Trello continui sa imi tin listele de idei sau pasii de facut in proiecte mai mari. Ma ajuta mult natura vizuala a board-urilor si mutarea lor facila. Prin urmare, il folosesc mai mult pentru organizarea unor etape de lucru si stocare.
    Recomandarea mea este sa le incerci pe amandoua si sa vezi ce ti se potriveste stilului tau de lucru si domeniului tau de activitate. 
  5. DSLR cu WiFi
    Faptul ca pot accesa aparatul foto de pe telefon sau laptop este un imens ajutor! Sa faci poze sau sa le descarci fara cabluri sau carduri, este de imens ajutor pentru mine!
  6. Lightroom
    Aplicatie de editat imagini de la Adobe. Nu voi discuta aici detaliile tehnice si beneficiile utilizarii acestei aplicatii, ci vreau sa ma concentrez pe modul in care ma ajuta la lucru.
    Deseori descarc pozele de pe aparat pe telefon. Aleg imaginile potrivite si le incarc in Lightroom pentru editare. Apoi, cand intru de pe laptop, imi pot descarca doar pozele dorite direct din Lightroom. Aceasta mobilitate imi este de mare ajutor, mai ales in zilele in care lucrez pe fuga si pot bifa cate o sarcina si cat astept copiii in parcarea din fata scolii. 
  7. Kindle
    Pentru tema discutata in acest articol, Kindle-ul ma ajuta sa imi iau usor notite din cartile de profil si sa le mut pe laptop.

    Acestea sunt procesele mele de lucru in aceasta perioada si uneltele care imi sunt de cel mai mare ajutor.