Te simti coplesit? Este timpul sa prioritizezi sarcinile importante
Cele mai multe zile trec intr-o goana continua. Iar cand te uiti la ceas, e deja seara si parca nu ai bifat nimic relevant de pe lista. 
Dar ce paradox! Totusi, toata ziua ai muncit. 
Doar ca productivitatea inseamna deseori puterea si claritatea de a taia de pe lista ceea ce este lipsit de importanta. Atata timp cat raspundem la stimuli inselatori, traim intr-o continua stare de agitatie si ne pierdem abilitatea de a ne concentra pe sarcini care sunt cu adevarat relevante. 

Daca doresti sa fii stapan pe timpul tau, trebuie sa inveti sa faci diferenta dintre sarcinile urgente si cele importante. 
Chiar daca pot aparea si sarcini urgente importante, deseori picam prada doar celor urgente si le neglijam pe cele importante. 
Rezultatul? Senzatia ca mereu esti ocupat si muncesti fara sa faci progrese evidente. Imi vine in minte o expresie romaneasca – “muncesti doar ca sa te afli in treaba”. 

Adevarul este ca in lumea aceasta super-conectata in care traim este tot mai greu sa ne protejam de sarcinile urgente. E greu sa nu raspunzi la un mail sau un mesaj cand toata lumea are un telefon cu conexiune la internet la indemana. Dar daca iti irosesti cele mai bune ore ale zilei raspunzand la stimuli exteriori, ce se intampla cu proiectele tale mari si cu adevarat importante? 

Iata cateva categorii de obiceiuri care te pot ajuta sa te concentrezi mai mult pe sarcinile importante 

Te simti coplesit? Este timpul sa prioritizezi sarcinile importante

Nu trebuie sa fii mereu online 

Aplicatiile moderne de social media au fost gandite sa ne faca dependenti de notificari. Toate se lupta sa ne atraga atentia si studiile au aratat ca e suficient sa auzim sunetul unei notificari pentru ca puterea noastra de concentrare sa fie diminuata. 
Doar ca multi dintre noi avem job-uri care se desfasoara online (cu atat mai mult in timpul pandemiei). In functie de cerintele job-ului vostru, incercati sa puneti telefonul deoparte 15-30 de minute si sa va oferiti un interval de munca neintrerupta. 
In majoritatea cazurilor, nu se va intampla nimic daca nu raspundeti instant la un mesaj. Daca stiti ca acestea sunt asteptarile celor din jur, puteti sa le explicati ca uneori aveti nevoie de timp offline pentru a va concentra la lucru. 
In fond, este mult mai important sa duceti la bun sfarsit un proiect dificil, decat sa raspundeti la mail in 3 minute. 
Si nu, nici nu aveti nevoie de telefon sa vedeti cat e ceasul. Un ceas de mana rezolva perfect aceasta problema si ofera infinit mai putine distractii de la sarcinile importante. 

Optional, puteti sa ajustati aceasta regula. De exemplu, puteti opri notificarile aplicatiilor care nu au treaba cu activitatea voastra profesionala (Facebook). Puteti sa opriti notificarilor emailurilor personale sau in Whatsapp sa puneti pe mut grupurile super-active de la gradinitascoalascara blocului si sa lasati cu sonor doar persoanele carora ar trebui sa le raspundeti. 

Nu lasa factorii externi sa iti stabileasca programul si prioritatiile 

Este esential sa identifici exact sarcinile importante care te ajuta sa avansezi in activitatea ta. 
Primul pas este acela de a-ti seta obiective, iar apoi sa faci un plan de sarcini zilnice, saptamanale, lunare, care te pot ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti. 
Si aici nu ma refer doar la partea profesionala a vietii, ci si la sarcini ce tin de casa, familie sau dezvoltare personala. 
De exemplu, daca doresti sa ai un meniu saptamanal care sa te ajute, trebuie sa incepi invariabil cu un plan! 

Cel mai probabil, nu tot timpul iti apartine. Mai ai de stat in trafic, de participat la sedinte sau alte diferite intalniri. Dar tocmai de aceea este esential ca timpul care iti ramane sa fie dedicat unor sarcini prioritizate dupa importanta. 

Nu incerca sa le faci pe toate deodata

Aceasta este o capcana in care picam cu usurinta si care ne epuizeaza si ne descurajeaza foarte tare. 
Nu poti fi bun la toate si trebuie sa prioritizezi lucrurile cu adevarat esentiale din viata ta. 
Cand iti pui in plan sa faci prea multe, risti sa iti petreci ziua sarind de la o sarcina la alta, sa te intrerupi mereu, sa fii mereu cu gandul in alta parte. 

Cand iti prioritizezi sarcinile si te ocupi in primul rand de cele cu adevarat importante, vei lucra mai concentrat, mai bine si chiar mai rapid.