2020 a fost fara urma de indoiala un an foarte dificil. Iar in aceasta perioada nu am reusit sa ma tin de multe din obiceiurile bune pe care le-am adoptat in ultimii an.

Unul dintre aceste obiceiuri este bugetul lunar. Iar in contextul actual, acest obicei este cu atat mai important cu cat devine tot mai esential sa fim atenti la cheltuieli si sa ne gandim la economii pentru perioada ce vine.

V-am scris in trecut despre cei 7 pasi pe care i-am facut si noi acum cativa ani. In ultimii ani am reusit in mare sa ne tinem de acest plan, dar ceea ce va pot spune cu siguranta este faptul ca am invatat o multime de lucruri importante impunandu-ne aceste lucruri.

Dupa discutia in familie, analiza veniturilor si cheltuielilor si decizia de a face impreuna acesti pasi, cele mai importante schimbari pe care le-am facut au fost impartirea banilor la inceput de luna si impartirea lor in plicuri (si conturi), pe categorii.
La noi nu a functionat sa ne notam ce am cheltuit dupa ce am cheltuit, ci sa ne alocam un buget in care sa ne incadram.

Dupa ce in ultimele luni pandemia m-a dat suficient peste cap incat sa nu mai reusesc sa ma organizez cum trebuie, vreau sa reiau obiceiul de a tine bugetul lunar si vrea sa va ofer si voua PDF-uri gratuite cu ajutorul carora sa tineti si voi evidenta.

Descarcati PDF-ul de aici

Cum sa il folositi:
– completati veniturile familiei – adica toti banii care intra in casa: salarii, alocatii, venituri din pasiuni etc.
– notati apoi cheltuielile fixe – facturi la utilitati, chirii, rate etc.
– la cheltuieli diverse treceti sumele alocate pentru mancare, educatie, sanatate, relaxare, reparatii etc; noi am decis sumele alocate pentru fiecare categorie in parte, cat si categoriile spre care alocam bani; atat sumele, cat si categoriile pot sa difere de la o familie la alta; facem tot posibilul sa ne incadram in buget!
– la final trecem sumele totale, cat si sumele pe care le economisim; economiile le depunem la inceput de luna si nu din „ce ramane”. De asemenea, avem mai multe fonduri de economii, in functie de motivele pentru care strangem bani: concediu, o investitie majora etc.

Sper sa va fie util si voua acest PDF si sa va fie de ajutor!