Back to school – organizarea casei inaintea inceperii unui nou an scolar
Luna septembrie inseamna pentru multi dintre noi inceperea unui nou an scolar. Nu prea stim ce ne asteapta in acest nou an scolar, dar nu putem decat spera ca vom putea merge cat mai mult timp la scoala in format fizic. Dar indiferent de cum se vor desfasura cursurile, un lucru este sigur: trebuie sa ne organizam pentru a pregati toate cele necesare.
Deseori este greu sa ne readaptam la programul de scoala (si aici nu ma refer doar la copii!). Programul relaxat de vara, va fi inlocuit din nou de treziri in zori si drumuri grabite prin aglomeratie.
Si daca nu putem controla traficul aglomerat de dimineata, macar sa punem la punct lucrurile pe care le putem controla noi. Pot parea simple, dar ele pot avea un impact real asupra modului in care vor decurge diminetile si zilele de scoala. 

Back to school – organizarea casei inaintea inceperii unui nou an scolar

  1. Simplifica si organizeaza biroul copilului

Vacanta de vara a insemnat si nenumarate proiecte creative si birourile copiilor mei poarta urma acestor activitati. Desi le vom face in continuare, e nevoie ca spatiul lor de lucru sa fie eliberat pentru caietele si materialele scolare. Am pregatit deja un loc special dedicat pentru caietele lor de scoala si pentru penarul de scoala.
Am sortat impreuna creioanele, cariocile, gumele de sters, am verificat ascutitorile. Le-am asezat frumos pe birou si incerc sa le tot reamintesc sa le mentina organizate.
In plus, dupa o pauza in vacanta de vara, am readus in camera lor difuzorul si am pregatit o selectie de uleiuri esentiale pe care sa le difuzez pentru a le sustine concentrarea (menta, lamaie, portocala, rozmarin, salvie). Am mai pregatit si uleiuri care sa curete aerul (scoala va veni si cu viroze) – pe langa cele de mai sus (care au si acest rol), am adaugat lavanda, tea tree si cimbru (ultimul a avut rezultate extraordinare la noi). De asemenea, am inceput sa studiez si purificatoare cu wi-fi, mai ales pentru lunile de iarna cand nu putem aerisi la fel de mult. 

In plus, pentru ca am un copil foarte calduros si unul foarte friguros, am discutat sa luam o mica aeroterma casnica, pe care sa o asezam langa birou si sa o poata porni oricat are nevoie pentru a se simti confortabil. 

2. Simplifica si organizeaza bucataria

Cand s-a terminat scoala in vara, am aruncat cutiutele de pachetel undeva, prin spatele dulapurilor, bucuroasa ca am scapat de ele pentru cateva luni. Acum nu doar ca e timpul sa le scot, dar s-au si inmultit pentru ca voi avea doi copii la care trebuie sa le pregatesc pachetelul.
Organizarea bucatariei este foarte importanta in aceasta perioada. Am facut ordine intre vase (am mai eliminat recipiente de depozitare invechite, fara capac etc) si am creat un loc special pentru cutiile si sticlele de pachetel. Am facut ordine si in sertarul cu materiale de impachetat si m-am asigurat ca am servetele, folie s.a.m.d.

3. Organizeaza frigiderul si camara 

Aceste doua zone au nevoie de o organizare profunda inainte de inceperea scolii. Nu doar pentru o verificare si reorganizare a produselor, ci pentru ca imi este mult mai practic sa am un spatiu special in care sa tin produsele care sunt potrivite pentru pachetel. 

4. Simplifica si organizeaza antreul 

Acest punct mi se pare foarte important!
Antreul este unul din locurile care scapa cel mai repede de sub control la noi in casa, mai ales ca toata lumea are obiceiul sa “uite” acolo lucrurile ce le avea in mana cand a intrat in casa. Plus incaltarile, gecile…
Acordati atentie acestui loc si incercati, pe cat posibil, sa dedicati un spatiu special incaltarilor si hainelor ce se vor folosi pentru scoala. Explicati organizarea tuturor din familie. Ordinea in acest loc este extrem de utila in diminetile aglomerate! 

5. Simplifica si organizeaza dulapul copilului 

Scoate din dulap hainele care nu mai sunt bune, care nu se mai potrivesc sezonului sau care nu ii mai plac copilului. Depoziteaza, doneaza, in functie de caz. Ideea finala este sa existe ordine in dulap.
Incerc sa am o zona speciala in dulap pentru haine de scoala si sa o fac cat mai usor accesibila, astfel incat copiii sa se poata imbraca singuri. Am pus si o cutie in care sa tinem hainele si accesoriile necesare pentru orele care necesita echipament special – le separ de restul hainelor atat pentru a fi mai usor de gasit cand au nevoie de ele, dar nici sa nu le poarte din greseala si sa nu le avem curate cand avem nevoie de ele. 

Cam acestea sunt zonele in care ma concentrez in aceasta perioada, dar sunt si zonele in care revin adeseori pe parcursul anului scolar pentru a mentine ordinea.