Saptamana aceasta, dupa cativa ani buni de asteptare, am reusit in sfarsit sa ne dam cu decorativa casa. De la cumparare si montarea centralei pe peleti, aceasta a fost cea mai serioasa investitie in casa si, de indata ce a fost gata, am inceput sa ne facem planuri de ce ar trebui facut pe mai departe.
Un loc care necesita renovari serioase (din temelie) este terasa din spate. Acoperita cu buget de criza acum cativa ani, este facuta doar sa fie. Tabla e subtire si hidroizolatia lasa mult de dorit. In plus, muncitorii care au facut atunci lucrarea, nu ne-au dat solutia izolarii macar cu vata minerala. Asadar, desi tine umbra, vara se incinge teribil. Anul trecut, am izolat cu vata minerala partea de acoperis dinspre camera centralei si s-a simtit puternic diferenta.
Luand in vedere toate acestea si faptul ca mereu am cochetat cu ideea de a turna un brau si de a construi un balcon mare deasupra terasei, am inceput sa discutam si de varianta unui acoperis verde pentru terasa, un acoperis la care sa avem acces din casa si pe care sa-l combinam eventual si cu panouri solare, pentru eficientizarea costurilor.
In unele tari europene, statul finanteaza construirea de acoperisuri verzi, adica acoperisuri cu vegetatie si solul necesar cresterii acesteia, care are beneficii deosebite mai ales in zonele urbane – de exemplu, prin faptul ca retin pana la 90% din apa pluviala (ceea ce inseamna un mare ajutor dat canalizarii oraselor), prin faptul ca reutilizeaza aceasta apa pentru plantele sadite pe el, fiind astfel o bogata sursa de oxigen si de purificare a aerului poluat si pentru ca este un foarte bun izolator – atat din punct de vedere al temperaturii, cat si a poluarii fonice.

Cand va decideti sa construiti un acoperis verde, trebuie sa fiti foarte atent la doua criterii esentiale: structura cladirii sa fie suficient de rezistenta sa sustina greutatea si sa va asigurati ca aveti o hidroizolatie foarte buna (hidroizolatia se face cu materiale precum acestea).

Daca nu intelegeti exact rolul unei hidroizolatii bune, cel mai simplu mod este sa reintoarceti in timp, la un anumit moment din viata voastra, in care fie locuiati la ultimul etaj, iar cand ploua, casa voastra era “mica Venetie”. Daca locuiti la casa, de asemenea, costurile cauzate de stricaciunile pricinuite de ploaie pot fi de cateva ori mai marei decat o hidroizolatie de calitate.

Elementele general acceptate ca fiind necesare pentru a construi un acoperis verde sunt:

– Acoperisul

– Elemente pentru controlul vaporilor

– Izolatia termica

– Panou de sprijin

– Hidroizolatii rezistente la apa si radacini

– Elemente de drenare a apei

– Membrana de filtrare

– Un mediu de crestere a vegetatiei, care consta dintr-un material usor, fabricat din materie

organica

– Vegetatie