Fie ca sunteti persoane pasionate de moda, fie ca evitati cu orice pret mersul la cumparaturi, o mare parte din banii vostri ii dati pe haine. Desi copiilor le raman hainele mici de la un sezon la altul, adultii pot purta aceleasi haine timp de mai multi ani, cu conditia sa aiba grija de ele.
De asemenea, hainele cu o durata de viata mai mare inseamna bani mai multi economisiti, astfel sunt convinsa ca sunteti interesati de ce anume trebuie sa faceti ca sa le mentineti cat mai mult timp utilizabile.

1. Cumparati haine de calitate
Desi nu recomand sa cheltuiti bani pe hainele care apartin brandurilor consecrate si foarte scumpe, cred ca intotdeauna este o idee buna sa cautati sa cumparati haine de calitate. Daca ii cheltuiti inteligent, pe piese care nu se demodeaza, va veti creea o garderoba tip capsula cu o durata mare de viata.

2. Aveti grija cum spalati hainele
Stiti eticheta aceea pe dosul piesei vestimentare? Ea nu e acolo sa va enerveze cand o simtiti pe piele, ci are rolul de a da instructiuni de spalare ca hainele sa isi mentina forma initiala cat mai mult timp. In primul rand asigurati-va ca aveti o masina de spalat precum acestea, care au mai multe functii de spalare pentru mai multe tipuri de tesaturi si mai multe variante de rotatii. Puteti citi mai multe aici despre cum trebuie sa spalati corect hainele

3. Practicati o igiena personala zilnica
Pare simplu, si chiar este, insa practicarea unei igiene personale zilnice – de exemplu sa faceti dus in fiecare zi, sa folositi un deodorant etc – poate sa va mentina hainele mai curate si intr-o conditie mai buna. Nu uitati, transpiratia lasa pete care nu ies intotdeauna usor din haine.
De asemenea, e important sa va imbracati potrivit fiecarei ocazii ivite. Daca stiti ca la petrecerea la care va participa fiica voastra copii vor avea posibilitatea sa se joace in nisip, nu o imbracati in rochita aceea din dantela alba, ci optati pentru niste piese mai putin valoroase

4. Invatati sa executati mici reparatii
Invatand sa executati mici reparatii asupra hainelor – ca si coaserea unui buton sau a unui tiv – puteti prelungi viata hainelor voasatre si sa economisiti multi bani (care i-ati cheltui fie la croitoreasa, fie cumparand haine noi)

5. Calcati hainele cu grija
Atunci cand calcati, folositi caldura ca materialul sa cedeze si sa il presati drept. Din pacate, daca nu calcati corect, exista sansa sa ajungeti sa ardeti materialul sau sa il ingalbeniti. Folositi un calcator bun si respectati nivelele de caldura recomandate in functie de tipul tesaturilor.

6. Rotati hainele
Legea FIFO “Primul intrat, primul iesit” nu se aplica doar la mancare, ci si la haine. Cu totii avem perechea aceea de blugi la care apelam ori de cate ori se poate, insa rotindu-va hainele va asigurati ca acestea nu se uzeaza atat de repede si le veti putea folosi mult mai mult timp.
O solutie care eu o aplic ca sa rotesc hainele in dulapul meu: atunci cand pun hainele curate in dulap le pun cat mai in spate si le aduc in fata pe cele care nu au fost folosite de curand.

7. Ajustati-va uscatorul
Stiu ca multe folositi uscatorul de haine, insa trebuie sa aflati ca este aparatul electrocasnic care poate distruge cel mai tare materialele. Respectati indicatiile de pe eticheta hainelor cat si ale uscatorului. Uscati la programele specific tesaturilor, si, daca puteti, ajustati setarile uscatorului in asa fel incat sa scoateti hainele inainte sa fie complet uscate

Cu toate cele povestite mai sus, trebuie insa sa stiti ca nu toate hainele sunt menite sa tina pentru totdeauna. La un moment dat se vor decolora si se vor uza, insa daca le spalati, manevrati si tineti in modul corespunzator, puteti adauga luni sau chiar ani hainelor voastre.