Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi, la nivel mondial, exporturile de cafea intr-o singura luna fiind de aproximativ 10 miloane de saci. Si cativa din acesti saci ajung si in bucataria mea, pentru ca – da! – sunt o mare iubitoare a cafelei. Popularitatea cafelei rezida in “flexibilitatea” sa, va puteti delecta cu o cana de cafea simpla, fie adaugati caramel sau ciocolata, o puteti consuma calda sau rece sau adaugati inghetata, imaginatia este tot ce conteaza. Eu o prefer neindulcita, dar cu lapte gras, sa aiba o cremozitate aparte.

Cand vine vorba de prepararea ei, exista pe piata nenumarate aparate (vedeti aici cateva categorii), dar cred ca visul suprem al oricarui impatimit al cafelei este un astfel de espressor.

 

Spre norocul nostru, al iubitorilor cafelei, ea este in fapt si foarte sanatoasa., mai ales daca o consumati fara zahar.

Are in compozitie antioxidanti si substante nutritive benefice, care va pot imbunatati sanatatea. Studiile arata ca consumatorii de cafea au un risc mult mai scazut de cateva afectiuni grave.

Iata 13 beneficii pentru sanatate ale cafelei, care au fost confirmate in studiile efectuate:

1. Cafeaua imbunatateste nivelul energiei si te face mai „destept”

– Cofeina blocheaza un neurotransmitator inhibitor in creier, ceea ce duce la un efect stimulativ. Acest lucru imbunatateste nivelul de energie, starea de spirit si diferite aspecte ale functiei creierului

2. Cafeaua ajuta la arderea grasimilor

– Conform mai multor studii, cofeina poate accelera arderea grasimilor in organism si poate stimula metabolismul

3. Cafeaua poate imbunatati substantial performantele fizice

– Cofeina poate nivelul adrenalinei si elibereaza acizi grasi din tesuturile grase. De asemenea,poate la imbunatatirea performantei fizice

4. Cafeaua contine nutrienti esentiali

– O ceasca de cafea contine

 Vitamina B2: 11% din.doza zilnica recomandata (DZR)

 Vitamina B5: 6% din DZR

 Mangan si Potasiu: 3% din DZR

 Magneziu si Niacin (B3): 2% din DZR

5. Cafeaua reduce riscul aparitiei diabetului

– Mai multe studii realizate au evidential ca bautorii de cafea au un risc mai scazut de a se imbolnavi de diabet, o boala care afecteaza mai mult de 300 milioane, pretutindeni

6. Cafeaua te poate apara de Alzheimer si dementa

– Bautorii de cafea au un risc mult mai mic sa fie diagnosticati cu Alzheimer

7. Cafeaua reduce riscul imbolnavirii cu Parkinson

– Bautorii de cafea au cu 60% mai putine sanse de a genera Parkinson

8. Cafeaua se pare ca protejeaza ficatul

– Bautorii de cafea au un risc mult mai scazut sa fie diagnosticati cu ciroza

9. Cafeaua te protejeaza de depresie sit e face mai fericit

– Cafeaua conduce la un risc scazut de a dezvolta depresia si astfel se reduce riscul unei sinucideri

10. Cafeaua reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer

– Cancerul de ficat si colorectal sunt a 3-a si a 4-a cauza a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial. Bautorii de cafea au un risc mult mai scazut de a dezvolta aceste boli.

11. Cafeau nu conduce la boli de inima si reduce incidenta atacurilor vasculare cerebrale

– Cafeaua poate provoca cresteri usoare ale tensiunii arteriale, care de obicei se diminueaza in timp. Cei care consuma cafea au un risc redus de boli de inima sau accidente vasculare cerebrale

12. Cafeau iti poate prelungi viata

– Diverse studii arata ca consumatorii de cafea traiesc mai mult si au risc mult mai mic de moarte premature

13. Cafeaua este cea mai importanta sursa de antioxidanti in dieta occidental

– Studiile arata ca cei mai multi oameni isi iau antioxidantii din consumul de cafea, decat, combinat, din fructe si legume