Natalia asteapta cu mare nerabdare inceperea clasei pegatitoare in toamna. Isi ia foarte in serios rolul de viitoare scolarita si imi cere in mod constant sa facem lucruri „ca la scoala”. Astfel, in aceste zile din vacanta de vara, cand e prea cald sa iesim afara, ne petrecem zilele pictand cu acuarele (de acolo degetelele ei constant colorate), scriind litere si cifre, formand primele cuvinte.

Va marturisesc ca noi am inceput deja sa ne pregatim la capitolul rechizite si le folosim deja in joaca noastra de-a scoala. Am improvizat un mic ghiozdanel (desi pentru anii ce vin vreau sa ii cumpar un ghiozdan de scolar adevarat, precum acestea), are un penar in care isi tine cateva carioci favorite si un pix  pe care si l-a ales ea cand am fost la cumparaturi. In ghiozdanel isi tine cateva din cartile pe care le citim acum, un caiet pe care o incurajez sa il foloseasca ca pe un jurnal in imagini al zilelor de vara si un alt caiet in care scriem cuvinte, una din activitatile ei favorite.

Tin sa subliniez faptul ca am lasat ca acest interes sa vina doar de la ea, sa fie curioasa si dornica sa invete. Mai intai a invatat alfabetul, prin cartonase speciale, apoi repetand literele oriunde le vedeam. Abia apoi a aparut si interesul pentru a forma cuvinte si pentru a le citi. Acestea fiind spuse, iata cateva din jocurile noastre in exersarea scrisului:



  1. La inceput am folosit mai ales degetele, conturand literele in diverse medii – tava cu sare, malai, faina, spuma de ras.
  2. Apoi a scris foarte mult cu creta, pe tabla si pe tablite speciale cu magnet.
  3. Cand a trecut la hartie, i-am pus la indemana atat carioci colorate, cat si acuarele cu care picta literele. A invatat sa scrie numele ei, al fratiorului, mama si tata.
  4. Am incurajat-o sa scrie literele imitand conturul unor litere gata scrise. Pentru asta am achizitionat caiete speciale, dar am improvizat foarte simplu si acasa, scriind literele cu o carioca groasa sau scriind punctat literele si incurajand-o sa uneasca punctele.
  5. Un exerictiu util a fost sa insotesc literele cu mici indicatii pe care ea le-a memorat din joaca: A- doua liniute unite ca un triunghi si o liniuta in mijloc, B – o linie dreapta si doua „burtici” etc.
  6. Pentru ca am intampinat ceva probleme cu ordinea in care forma litera (mai exact predispozitia de a incepe de jos in sus liniile), am scris literele insotite de sageti colorate, ca o „harta” pe care ea sa o respecte. A fost foarte incantata de aceasta abordare.
  7. Am adaptat cuvintele intereselor ei de moment si rutinei noastre actuale. Astfel, am folosit cuvinte ce tin de vara si de preocuparile ei cotidiene. Astfel, entuziasmul de a vedea si scrie anumite cuvinte au facut-o mult mai deschisa si au transformat totul intr-un joc distractiv.