Acum doi ani imi pregateam bagajele de maternitate. Nici nu imi vine sa cred ca deja au trecut doi ani, parca a fost ieri. Imi amintesc nerabdarea, temerile, bucuria uriasa, spaimele (cum o sa mearga, daca o sa fie totul ok, daca am pus tot, daca uit ceva s.a.m.d.) In ianuarie il nasteam pe Robert si bagajul de maternitate a fost diferit fata de prima nastere. In primul rand, pentru ca stiam mai bine de ce am nevoie si ce imi e util, iar apoi pentru ca bagajul pregatit pentru bebelusul de iarna difera de cel de primavara.

 

PENTRU MAMA

In primul rand, fie va pregatiti haine comode cu care sa mergeti la spital sau (daca nu mai apucati sa va schimbati) sa aveti in bagaj si haine comode cu care sa va imbracati la externare. Ganditi-va atat la situatia sanilor, probabil plini cu lapte, poate durerosi si care e posibil sa curga, cat si la partea de jos a tinutei – indiferent de modul in care nasteti, ganditi-va la ceva comod, care nu strange si nu incomodeaza.

Pregatiti totul intr-o geanta incapatoare. Va recomand sa va luati la voi slapi de guma, slapi care se pot spala usor in caz ca ii patati. Daca aveti parul lung, puneti in geanta un elastic de par care va prinde usor si bine parul.

Desi pe piata exista camasi speciale de alaptat, eu nu ma omor dupa ele. Taieturile din dreptul sanilor, comode cand efectiv alaptezi, sunt ciudate in rest. Eu am gasit mult mai comode camasile de noapte cu nasturi pe mijloc – puteam scoate sanul usor, iar cand nu alaptam nu aratau mai mult decat era necesar. Si, in plus, sunt mai ieftine. In spital am stat in camasi de noapte, pana s-au mai domolit lohiile, dar acasa m-am intors rapid la pijamalele cu pantaloni, dar tot cu nasturi la bluza.

Luati cu voi lenjerie de bumbac. Chiloti care sa poata sustine tampoane mari si sutien de alaptare. Aveti grija sa nu va stranga sutienul, pentru a nu duce la complicatii.
Pentru un plus de confort, puteti lua cu voi si un halat, papuci comozi si sosete vesele si calduroase.
Eu va recomand si centura pentru burta, desi experienta mea a fost tare diferita. La prima nastere am simtit ca nu as fi supravietuit durerii fara ea, pe cand la a doua nastere nu am suportat-o pe mine. Dar eu zic ca e mai bine sa o aveti.

 

UTILE SI NECESARE

Din categoria de ingrijire, va recomand sa aveti la voi o pompa de san ca aceasta. Si eu am avut de la Philips si mi-a fost extrem de utila la prima nastere, pentru ca m-a ajutat sa gestionez surplusul de lapte cand bebelusul nu sugea suficient, sa ma mulg cat bebe a stat la lampa pentru un icter mai puternic si sa ajut sanii cand am facut ragade puternice. A doua oara nu a mai fost necesara pentru ca a supt bine copilul, am stiut sa il pun la san si nu am facut ragade prea mari (erau suportabile) si nici nu a stat la lampa. Dar nu aveti de unde sa stiti cum va decurge totul, deci e bine sa o aveti cu voi.

Apoi, e bine sa aveti la voi cosmetice uzuale: pasta si periuta de dinti, gel de dus si sampon (primul dus dupa nastere e divin!) si sapun. Eu pun pe lista sapun solid pentru ca dupa prima nastere nici eu si nici colega de salon nu am putut apasa pompita de la sapunul lichid, din cauza durerilor de la operatie 🙂 In plus, sa mai puneti si absorbante speciale de lauze sau cele de noapte.

 

PENTRU IESIREA DIN SPITAL

Cand soseste momentul emotionant al externarii, trebuie sa aveti toate cele necesare pentru bebe. Inepeti cu un body si sosete calduroase. Il puteti pune apoi intr-o salopeta simpatica, ii trageti o caciulita moale pe cap si il bagati intr-un overall calduros de iarna.
Eu am iesit cu Robert in brate, imi era mai usor asa decat sa car scoica.
In masina aveam scoica – transportul in siguranta este foarte important!
In scoica bebelusul se pune doar in haine, deci il scoateti din overall. Puteti aduce cu voi o paturica si eventual sa puneti paturica peste el in scoica.

 

Va doresc multe zile senine si bucurii impreuna!