Pentru ca avem sursa buna de oua si – mai ales! – pentru ca ne plac, deseori mancam oua la micul dejun. Si atunci cand o fac, incerc sa le ofer copiilor farfurii cat mai atractive si pline de culoare.

Desi in trecut apelam adeseori la oua ochiuri, mai ales din comoditate, am renuntat sa le mai prajesc mai ales dupa ce m-am invatat sa le pregatesc posate. Pentru posare, pun la fiert cam un litru de apa in care torn cam o jumatate de cana de otet alb (sa nu se pateze oul). Sparg oul si il pun intr-un mic bol. Cand apa da in clocot, amestec putin sa se formeze un vartej si pun cu grija (si cat mai aproape de suprafata apei) oul din bol. Fierb cam 3-4 minute. M-am obisnuit sa tin o spumiera in vas si sa scot usor oul si apasand usor cu degetul imi dau seama daca a ajuns la consistenta dorita.
Ouale posate le-am servit in o multime de combinatii: alaturi de legume proaspete, salata, pe toast, pe mamaliga sau legume sotate. De fiecare data e la fel de delicios!

 

A doua cea mai populara varianta de servire a oualor la noi in casa este omleta. Poza de mai jos nu este una speciala pentru blog, ci ilustreaza exact cum arata farfuria copiilor (mai exact, cantitatile sunt pentru fetita de 6 ani, evident, cel mic mananca mai putin). Omletele sunt foarte versatile si pot integra in ele o gramada de lucruri sanatoase: branza, legume, verdeturi. Desi mie imi place sa pun si cascaval, copiilor nu le place cum se intinde cascavalul cald, de aceea aici le-am pus separat – ce vedeti in poza e o singura feliuta, rulata si apoi taiata feliute.


Nu stiu exact de ce, dar oua fierte servim mai rar la micul dejun. Ouale fierte le prefer in salate de obicei 🙂 Dupa cum vedeti in imaginea de mai jos, am desprins partea de sus si am condimentat cu sare si piper. Pe langa legume proaspete, am pus si paine, pe care am taiat-o feliute inguste cu scopul de a putea fi mai usor inmuiata in ou.